taas kirglikult kodumasinatest

Külmik läks katki. Suvi palav. Läksime Sho suveboonuse eest uut külmikut ostma. Sho ütles, et tunneb end nagu täiskasvanu, sest investeerib boonuse kodumasinasse.

Vaatasime ja valisime ja paratamatult tuli pähe, et külmik on vähemalt viie aasta masin ja viie aasta jooksul saab meid arvatavasti rohkem kui kaks – järelikult tasub külmkappe silmitseda ettevaatliku ehk ette vaatava pilguga.

Külmikuga on üldse kahtlased lood. Ostad suure külmiku, siis avastad, et vajad autot, et külmikut täita. Siis avastad, et vajad uut maja või korterit, kus oleks suurem köök, et uut külmikut mahutada.
Siis leiad, et vaja on kahte last, sest külmik toidab ju nelja. Mottainai, nagu öeldakse jaapani keeli. Külmiku ruumi raiskamine.
Ja nii see läheb.

Suurtes kodumasina-elektroonika-poodides on kombeks laenata tasuta tööjõudu tootja-firmadelt. Tähendab, et lisaks tavalistele poemüüjatele jõlgub laupäeval poes ringi üleharitud-alahinnatud firmatöölisi, kes arvasid, et teevad karjääri, aga nüüd avastasid end laupäevases elektroonikapoes hambad ristis müügimehe tööd tegemas. (Mitte et töö paha on, aga lihtsalt, kui sa arvad, et sinust saab keegi muu…) 
Sho pakkus, et meie müügimees võis olla tehnikainime, “engineer” Toshiba firmast. Me ütlesime, et oleme huvitatud külmikust, kus keskmine sahtel on juurviljadele ja alumine sügavkülm, mitte vastupidi ja ta ütles, et ainult Toshiba teeb selliseid, nii et olime tal kohe lõksus. 
Ta seletas meile detailselt, mida need külmikumürakad kõik ära suudavad teha. Külmutada tükeldatud juurvilju nii, et need jääklimpi kokku ei jää, külmutada liha nii, et seda saab sügavkümast välja võttes kohe noaga lõigata (ta küll häbelikult ütles, et selle funktsiooniga on ainult ühe teise firma külmikud),  spetsiaalne sahtlel, kuhu võid kuuma toitu panna, jääkuubikud, mis mörina saatel jääsahtlisse ise tekivad, juurviljad, mis kunagi ei närbu… Imede maa. Ei oska tahtagi enne, kui seletatakse, mida kõike saada võib. 
Me imestasimegi ja ta ütles, et Toshiba muudkui mõtlebki selliseid uusi piiripealseid veidraid asju välja.
Ma elasin nii kaasa, et oleks kohe noogutanud ja öelnud: “Jaa, sest Toshiba – leading innovation”, aga siis tuli mulle meelde, kuidas ma kord kingi ostsin ja klienditeenindaja ei pidanudki eriti vaeva nägema, sest ma kohe kilkasin, et nüüd ma saan aru, et odaval kingal ja kallil kingal on vahe.  Pärast Sho ütles, et ma tegin ise endale müügimehe tööd. 
Esitasin hoopis kiusliku küsimuse, et vaat see roheline “eco” märk, mis põlema läheb. Öelge, kas see tegelikult ka tähendab midagi või on see kõigest psühholoogiline trikk. Müügimees naeris kibedalt ja ütles, et see on ainult psühholoogiline.
Ja loogiliselt võttes on ilma rohelise tulukeseta külmik rohkem eco kui tulukesega, mõtlesin ma ja mõtles Sho ja mõtles müügimees, ma arvan.
Näh, psühholoogiline.

Tulime koju, külmik ka. Öösel ärkasin ja läksin kööki vett jooma. Roheline tuluke põleb! Mu hing hõiskas.
Hommikul läksime poodi ja tassisime neli kotitäit toitu, et oma külmikut täita. Avasime-sulgesime ust liiga palju, sest eco-tuluke kustus. Muutusime närviliseks. “Kas läks põlema?” Viieteistkümne minuti pärast: “Kas nüüd läks?” Tund hiljem: “Ei?” Kolm tundi hiljem: Aga nüüd?” Tuluke ei läinud põlema enne õhtupoolikut. “JEEEEEEEEEE! PÕLEEEEB!” Viimaks võisime rahuneda.
Praegu tuluke põleb. Mul on kõht tühi, aga ma ei julge ust avada, sest äkki kustub tuluke ära ja siis ma ei saa jälle rahu.

3 thoughts on “taas kirglikult kodumasinatest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s