kriisipostitus

Siit ta tuleb – kaua oodatud kriisipostitus! Olen siin paar aastat Ă”ielist elu elanud, aga viimasel ajal hiilib ligi midagi, mille olemasolu olin peaaegu unustanud. Nimetame seda kaamoseks, nagu hunt on susi ja karu – mesikĂ€pp.

Sho lĂ€ks Saudi-Araabiasse. Oleksin peaaegu kaasa saanud. Sho ĂŒtles kĂŒll, et ma olen selle maa jaoks liiga…. lĂ€rmakalt feminist, oli tema tĂ€pne sĂ”nastus. Ma ĂŒtlesin, et mis sa arvad, et ma ei oska vĂ€ljamaal kĂ€ituda vĂ€ ja tuhnisin kapist juba oma nikaabi vĂ€lja, aga…

Igatahes lĂ€ks Sho ĂŒksida ja meil on selline vĂ€ike traditsioon, et kui tema vĂ€lismaale Ă€ra lĂ€heb, siis hakkab juhtuma Ă”udseid asju nagu koera surm vĂ”i raseduse katkemine vĂ”i midagi muud seesugust, millega ma siis ĂŒksinda toime pean tulema.

Seekord mitte midagi nii hullu, ainult Luukas jÀi haigeks: viis pÀeva kÔrget palavikku, valus köha, nagu suur koer hauguks, hÀÀl Àra jne.

Minu plaan oli, et kui Sho on Àra, tuleb hiirtel pidu. KÔik peod jÀtsin Àra. Olen terve nÀdala siin kuudis veetnud.

Keeletunnid Ă”petas asendaja, ĂŒlikoolis ei kĂ€inud, kĂ”ik kodutööd tegemata (neid oli 6) ja kuna puudusin mitmest sama kursuse loengust, Ă€hvardab kursuse lĂ”petamata jĂ€tmine. Ema tuli Ă”nneks pooleks ajaks appi. NĂŒĂŒd Luukas viimaks peaaegu terve, aga mul endal pole enam hÀÀlt ja köhin valusalt.

Ämmaemandal kĂ€isin ka, veel poolhaige nutva lapsega. Haarasin vestluse ohjad algusest peale enda kĂ€tte ja kĂŒsisin, kas nad Ă”mblevad mu suu kinni, et ma enam rohkem ei Ă”giks. Astusin kaalule, see plahvatas ja Ă€mmaemand tahab glĂŒkoositesti nĂ€ha, et rasedusdiabeeti kontrollida. Ma olin sellega juba arvestanud.

KĂ”igega olin arvestanud – ka sellega, kuidas ma jĂ€rgmised kolmkĂŒmmend aastat olen nelikĂŒmmend kilo ĂŒlekaalus ja rÀÀgin kĂ”igile, kes viitsivad kuulata, kuidas pĂ€rast teist rasedust ĂŒldse kilosid maha ei saanud, kuigi tegin kĂ”ik endast oleneva.

Astusin Ă€mmaka toast vĂ€lja ja siis kohe tuppa tagasi, et paluda, kas ta juba kohe annaks mulle toitumisnĂ”ustaja aja, mitte alles siis, kui diabeeditest positiivne. Mul on vaja teiste inimeste tahtejĂ”udu praegu. Endal “pole prÀÀlt. Iseenda plaanidele jalgu olen jÀÀnd”. PĂ€ris tĂ”siselt, nublu aitab halli elu taluda.

PĂ€evapealt loobusin nii 90% sĂŒsivesikutest. (Seni ainult sĂŒsivesikuid sĂ”ingi.) NĂŒĂŒd söön juurvilju ja liha ja liha ja liha. Palun Ă€rge mĂ”istke mind hukka, et tuulelipp, alles loobus tĂ€htsa nĂ€oga lihast, “eetilistel pĂ”hjustel”, ja nĂŒĂŒd on hoopis nii vĂ”i naa.

TĂŒtrele tuleb jaapani nimeks Marie, mis on salaja eesti nimi ka. Aga tahaks selle ette ĂŒht pĂ€ris eesti nime.

Olen kaalunud kĂ”iki nimesid – kĂ”iki. Viimati tundus ilus Elo Marie, mu ema pakkus. Ilus, kuni sain aru, et

1) olen Shole nagu rauda raiunud, et Eestis lĂ”peb o-tĂ€hega ainult poisinimi ja seega vĂ€listanud 80% jaapani tĂŒdrukunimedest, sest need lĂ”pevad ko-silbiga. Elo ÔÔnestaks mu usaldusvÀÀrsust;

2) Elo oleks jaapani keeles, kus l-tĂ€hte pole, Ero ja “ero” on erootika;

3) Elo Yano kÔlab nagu indiaaninimi, Elujanu.

Mul on soolas veel pikk hala sellest, kuidas must kunagi poliitikut ei saa, sest ma ei tea, mis on Ôige ja kuidas asjad peavad olema. Aga sellest juba teinekord.

VÔi tegelt. Kui juba siis juba. Valan hala vÀlja.

PÔhjus, miks must poliitikut ega ka lihtsalt head kodanikku ei saa:

Kui kuulen jĂ€lle Eesti idu-edulugu, et vaat, kolm ĂŒkssarvikut tulnud – me rahvaarvu kohta tĂ€iesti mĂŒstiline number, siis tahaks vastata: aga me HIVi nakatunute arv on Euroopa tipus.

Kui kuulen kedagi kiruvat, kui paljud lapsed meil suhtelises vaesuses elavad, tahaks vastata: aga vaata, kui vinge e-riigi me ĂŒles ehitanud oleme.

Kui keegi ĂŒtleb “neeger”, ma mĂ”tlen, on sul raske kasutada sĂ”na “mustanahaline”. Kui keegi ĂŒtleb, et naised ja mehed on vĂ”rdsed, ma mĂ”tlen, Ă€ra ole pime.

Kui ma kuulan mingi raju ateisti juttu, siis ĂŒtlen, Ă€ra unusta nĂŒansse. Kui kuulan mingit udujuttu, ĂŒtlen, aga miks eirad elementaarset.

Kui keegi ĂŒtleb, et metoo liikumine on nĂ”iajaht meestele, ma kĂŒsin, kas su meelest pole naiste vĂ€gistamise kĂŒsimus piisavalt tĂ”sine? Kui keegi ĂŒtleb, et tĂ€nu metoole on viimaks ometi on Ă”iglus maapeal, ma ĂŒtlen, kas sa ei arva, et liikumine on lĂ€inud liiale?

Kui keegi ĂŒtleb, et igaĂŒks peaks enda eest seisma ja mitte lootma, et riik neid poputab, kĂŒsin, kas sa tĂ”esti arvad, et su edulugu on su enda teene ja praegusel ĂŒhiskonnakorraldusel pole sellega mingit seost? Ja ĂŒtlen: kas sa ĂŒldse kujutad ette, kui palju kannatusi vĂ”ib inimene lĂ€bi elada tĂ€iesti enda tahtest sĂ”ltumatult? Kui keegi ĂŒtleb, et on vaja vĂ”rdsust sĂŒsteemi tasandil, ĂŒtlen, kas sa ei leia, et inimene peaks rohkem vĂ”tma vastutust enda elu eest ja loobuma ohvrihoiakust.

Kui mure, et vĂ€hemusel kaob esindatus, kĂŒsin, kas tĂ”esti arvate, et kogukond on nagu ĂŒks mees organisatsiooni taha kogunenud ja jagab selle kogukonna nimel esitatud vĂ€iteid? Kui keegi ĂŒtleb, et organisatsioon on propagandistlik, mĂ”tlen: kurat, kas inimestel ei tohi olla nende eest seisvat ametlikku esindajat? Üks ideoloogia rohkem vĂ”i vĂ€hem.

Kirjutan siin “kĂŒsin” ja “ĂŒtlen”, aga tegelikult lihtsalt vaikselt kirun ja mĂ”tlen.

NĂŒansid, nĂŒansid, nĂŒansid.

SeepĂ€rast ma pole kunagi Twitterisse ĂŒle lĂ€inud ka, sest ma olen selline vanakooli mees, kes ei suuda harjuda mĂ”ttega, et iga idee peab mahtuma paarisaja tĂ€hemĂ€rgi sisse ja kellegi Ă€ra panema.

Ah ja siis, tuleb vĂ€lja, et ma olen meemivihkaja. Ei tea, kas mu huumorisoon hakkab kahanema, aga mulle tundub, et see on lihtsalt ĂŒks tĂ€helepanu kĂ”rvalejuhtimise viise ja toimib klassikalisel “kui riimub, on tĂ”si” turundustehnikal.

Mis teha minusugusega. Kui astroloogiasse usuks, ĂŒtleks, nĂ€ed, tĂ€pselt kaalude tĂ€htkuju. Ainult et ei usu ja olen ambur.

Sirvisin tĂ€na err’i lehel mingit postmodernismi ja -strukuralismi kriitilist ninakat ĂŒhiskonnapostitust ja sain endiselt kinnitust, et jep, selle ĂŒhiskonna vili ma olen. Selle kultuuri- ja moraalirelatiivse ĂŒhiskonna tĂ”de-on-vaid-vĂ”imu-kĂŒsimus-blogija.

Õnneks homme tuleb Sho ja siis on kĂ”ik kohe parem.

Miki praegu

Responses

  1. Liisi avatar

    PÔhjus 3 on pigem pro kui con, noh, mulle meeldib.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Tegelikult mu silmis ka nii ja naa, sama hĂ€sti ka pro. Aga see “ero” nagu “erootika” paneb ikka veto peale kĂŒll 😀

      Like

  2. elutants avatar

    Ele on ka eesti nimi… eks neid ole veel, lihtsalt nĂ”ks erinevamad – Ebe, Ene, Egle.
    Mul noor sugulane ka Marie (suguvÔsas esinenud nimi), vÀhem levinud kui Maria, seega mulle meeldib.
    Eia jĂ”ulud Tondikakul meenus praegu… ma ei tea sellest nimest rohkem, st varem polnud kuulnud.

    Marie on selline tugevam nimi, ilmselt peaks siis nö eesti nimi olema Ă”rnem – Piret ei sobiks hĂ€sti aga Ulla vĂ”i Madli tasuvad ka kaalumist, ehk annab tĂ”uke mingitele uutele nimedele?

    Aga see jamade juhtumine Sho reiside ajal… kas sa vĂ”id oma hirmuga seda kuidagi ise esile kutsuda? Ma oskasin lapsena koolivaheaegadel haige olla, esimene kord juhtus ja edaspidi sĂ”nusin ise Ă€ra.

    Like

    1. maarjayano avatar

      MĂ”tlen sinuga samamoodi, et Marie ees peaks pehme nimi olema ja olen kaalunud kĂ”iki su vĂ€lja toodud nimesid 😀 ja Pireti kaalumata jĂ€tnud just sel pĂ”hjusel.
      Praegu on mu isiklikud favoriidid vist Elle vÔi Helle. Aga see muutub iga pÀev.

      Sho reiside kohta… Statistiliselt on kindlasti rohkem juhtusid, kus ta on vĂ€lismaal ja mul kĂ”ik hĂ€sti. Aga paar sellist korda on elus olnud ja nĂŒĂŒd on hea kĂ”ik halva selle sĂŒĂŒks ajada. Ega ma ise ka end selles osas vĂ€ga tĂ”siselt ei vĂ”ta. Samas, mingi ebakindlus on tema minekute ajal sees kĂŒll…

      Like

  3. Vasja Varbavahe avatar

    Ma teen su mĂ”ttemulli katki ja ĂŒtlen: pane lapsele ÜKS nimi – elu lĂ€heb tunduvalt lihtsamaks. See 2-5 eesnime on ju Ă€meeriklaste hĂ€lvik-leiutis …vĂ”i olen ma millestki vĂ€ga valesti aru saanud? Mitut 2+ eesnimega jaapanlast sinu tutvusringkonnas leidub?

    Like

    1. maarjayano avatar

      Ühe nime variant on ka tĂ€itsa laual. Marie sobib nii Jaapanisse kui Eestisse. Luukal on kaks nime seepĂ€rast, et ta vĂ”iks sulanduda nii ĂŒhte kui teise kultuuri ega oleks nime poolest automaatselt vĂ€ljamaalane. Aga kui tĂŒtre nimeks saab ainult Marie Yano, hakkab tal olema sada nimekaimu, umbes nagu Mari Sepp vm.

      Like

      1. Maarja-Liis Omatsu avatar

        Minul ja mu vennal on liitnimi ja vÀga sellega rahul, sest saab vastavalt olukorrale emba-kumba-vÔi-mÔlemat kasutada. Vend kasutab vÔimalusel ainult esimest, mina vanasti vastavalt klassikaaslaste nimedele, kord liitnimega, kord esimesega, aga jaapani perele olen hoopis liitnime teise nimega, sest ei taha Maria olla (ilus nimi, aga mitte minu oma).

        MĂ”istan tĂ€itsa seda nimevaliku keerulisust, eriti tĂ€nu jaapani keele eripĂ€rale, et L on R ja kaashÀÀlikuĂŒhendeid pole ja sĂ”nalĂ”pus ka tĂ€ishÀÀlik. Mul vĂ”ttis ikka pikka aega, et poisi nimeni jĂ”uda, sest ei tahtnud, et romajis oleks moonutatud, mis vĂ€listas enamiku nimesid. Oleks pannud ka kaks, kui oleks Eestis, aga siin lĂ€heks asi kahega keeruliseks, nii et panin ĂŒhe.
        PĂ”hjus 2, ehk siis ero on jah, stopper. Seleta Ă€mmale, et miks on lapse nimi Ero :PP. Ma mĂ”tlesin vahepeal nimele Ren, aga ema ĂŒtles, et Eestis on vihmavee/solgiveerenn.

        Mina paneks vist midagi pehmemat ja ka L-tĂ€hega nagu Luukas, aga ju see on sellest, et mul on ka vennaga sama esitĂ€ht liitnime esimesel nimel, tundub kuidagi hea rĂŒtmiga. Liina vĂ”i Liia vĂ”i midagi sellist, mis sobiks ka Jaapanis ja oleks nimena arusaadav. Enne seda, kui Mia sai hullpopiks meeldis see ka mulle alati.
        Aga eks see ĂŒks suur mĂ”tlemine on ja pĂ€ris nimi tuleb siis, kui laps kĂ€es. Palju edu mĂ”tlemisel! Oleme ausad, tĂŒdrukuga on veidi lihtsam. Poiste nimed on keerulisem teema, kui soovida valida selline, mida mĂ”lema poole vanavanemad ka hÀÀldada suudavad.

        Liked by 1 person

  4.  avatar

    Liine Marie Yano 🙂

    Like

    1. maarjayano avatar

      Lisan nimekirja 😀

      Like

  5. Inga avatar

    Ei old anonymus, mina olin. Elan kaasa. Ja mina see olen, kes peale teise lapse sĂŒndi ja sellega kaasnenud komplikatsioone(preeklampsia) elab pidevas ĂŒlekaalus ja pĂŒĂŒab endaga rahu teha. PĂŒĂŒa olla terve oma valikutes 🙂

    Like

    1. maarjayano avatar

      Ei teadnudki, et sul preeklampsia oli. Mul muuseas pĂ€rast sĂŒnnitust paberites oli ka kirjas preeklampsia. Aga sĂŒmptomeid oli vĂ€he, ei tea kas pĂ€riselt ikka oli. Lapse kaal ainult vĂ€ike ja mul tursed, aga kellel ei oleks raseduse lĂ”pus turseid… Sinu ĂŒlekaal on igatahes nii kenasti riiete all peidus, et ma pole tĂ€hele pannud 😀 Aga tĂ”siselt rÀÀkides, siis jah, terved valikud…

      Like

      1. Inga avatar

        Mina jĂ lle ei teadnud kogu raseduse, et mu vƍiks preeklampsia oht olla. Kui abikaasa kliinikusse esimesse sĂŒnnituse loengusse vedasin, see oli nĂ dal 34, siis sinna paigale ma jĂ ingi. 3 pĂ€eva jĂ€lgiti vedelikku sisse-vĂ€lja, neljandal tehti kiire keiser. aga mul ei ole kusagil digiloos kirjas, mis siis pĂ€riselt juhtus ja ma ei tea tĂ€nase pĂ€evani tĂ€pselt. Eelmisel nĂ€dalal mammoloog vaatas mind kilavate silmadega: teil on vedanud, et elus olete.

        Liked by 1 person

  6. epp avatar

    Mul muide juhtub kah igasugu dramaatilisi sĂŒndmusi nimelt siis, kui mees kodunt Ă€ra, töölĂ€hetusel. No nĂ€iteks lĂ€heb turvasĂŒsteem lolliks, vĂ”i kanalisatsioon ummistub, vĂ”i tapavad koiotid maja lĂ€hedal hirvevasika, vĂ”i ronib madu-uss tuppa. Kui nĂŒĂŒd hĂ€sti jĂ€rele mĂ”elda, siis juhtub igasugust ju ka muul ajal, aga jah, need ĂŒksinda vastuvĂ”etud vĂ€ljakutsed jÀÀvad miskipĂ€rast iseĂ€ranis dramaatilistena mĂ€llu.

    Ja su lapseootus-uudisest oli nii armas lugeda.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Hea teada, et ma pole ainus. Eks kÔik on nii palju lihtsam kui keegi kodus toeks.

      Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com