lily marie

Täna tahan teile jutustada naerugaasist. Tuleb välja, et sünnitamine on üks vähestest tõsistest ülesannetest, mida võib joobes olles sooritada. Naerugaas oli nii hea, et inspireeris mind isegi väikesele orientalistlikule luuleteekonnale:

Naerugaas naeru- / gaas naerugaas naerugaas / naerugaas naeru

Tahtsin blogipostituse pealkirjaks panna naerugaas, aga viisakusest panin sündinu nime.

Epiduraal tuleb ja läheb, naerugaas on igavene, mõtlesin. Kuni nad pakkusid epiduraali. Siis mõtlesin: epiduraal forever.

See algab sellest, et pead olema kägaras ja anestesioloog torgib nõelaga su selgroogu. Ideaalis ühe korra, aga mu selgrool oli midagi viga, nii et ta surkis ja torkis ja ütles, et no ei saa nõela läbi. Ma isegi tegin ettepaneku, et äkki jätaks plaani katki. Aga teised leidsid, et ikka võiks. Ta ütles, et annaksin teada, kui mul tuleb tugev peavalu. Sest ta torkis nii palju. “Aga see on ravitav.” Kui ta lõpuks sai ja ma pilgu tõstsin, siis ütles anestesioloogiaõde: tsau, Maarja. Tuli välja, et tuttav inimene. Oh jah.

See sünnilugu ei ole ehk klassikaliselt inspireeriv, nii et esmarasedad lugejad võiks kaaluda mitte-lugemist. Aga tegelikult läks kõik väga hästi. Algul hästi, siis halvasti, siis hästi (naerugaas) ja hästi (epiduraal) ja hästi (keisrilõige).

Algul hästi seepärast, et mulle tundus, et see sünnitus algas eelmisest erinevalt ja mõtlesin, et äkki siis kulgeb ka erinevalt. Aga kui õhtul Luuka magama laulsin ja seejärel haiglasse läksin, enda meelest ikka tõsiste valudega, veed ka tulnud, siis valveämmaemand vaatas, et emakakaela avatus on null ja tegi mulle selgeks, et ma ei sünnita, need pole valud. Tundus, et aasta on 2017.

Näitas, kuidas aparaadil kriipsud siis on, kui naisel päriselt valus on ja ta päriselt sünnitab. Viisakalt ja pehmelt seletas, aga igal juhul oli masin oma lõpliku sõna öelnud. Tule tagasi, kui päriselt asja on. Võin su lasta sünnituseelsesse tuppa, aga seal on veel kolm naist, ütles. Kodus on dušš, kodus on parem. Sõitsin koju tagasi, suurest nördimusest polnud tuhusidki enam.

Kodus hakkas jälle pihta, suutsin paar tundi kannatada ilma kedagi üles äratamata, siis helistasin ämmaemandale, et palun ma tahan ikka haiglasse tulla ja ta ütles, no tule. Öeldakse, et sünnitusvalu on ainus mõtestatud valu, aga mul juba teist korda tundus, et see minu oma ei ole kuidagi mõtestatud. Mitte mingis ülekantud tähenduses, vaid lihtsalt liiga valus on, arvestades, et midagi tegelikult ei toimu.

Ämmaemand ütles, et ikka on avatus null. Aga kuna ma nüüd nägin juba piisavalt piinatud välja ja asi tundus ka talle kahtlane, rääkis ta arstiga ja nad lubasid mu sünnitustuppa. Siis oli kell kolme-nelja paiku varahommikul. Ma sain naerugaasi ja komponeerisin tolle haiku. Mu jaoks oli selge, et tegu eelmise sünnituse kordusepisoodiga, nii et uurisin, et äkki jätaks osa piinast vahele ja teeks kohe keisri, aga see asi jäi venima. Samas, suvv. Naerugaas.

Hommikul vaadati, et ikka pole avatust. Ütlesin, et äkki… keiser…? Ämmaemand ütles, et arst tuleb ja hindab, aga paraku on täna keisrile järjekord: sünnivad ühed kolmikud ja ühed kaksikud ja siis on veel mitu erakorralist. Kuradi kolmikud. “Ehk soovite epiduraali, kuni ootate?” Tegelikult ta ei öelnud seda kelneri toonil. Aga ka seekord pakuti epiduraali mitte niivõrd valu leevendamiseks, vaid selleks, et vahel selle mõjul hakkab emakakael siiski avanema.

Sain epiduraali ja edasi viis-kuus tundi ma lihtsalt tsillisin. Mitte midagi ei toimunud. Sünnitus pausil. Tukastasin, tsättisin, vahtisin telefonist asju. Õhtupoolikul tuli arst, kontrollis avatust ja ütles, et endiselt pole mingit. Rääkis, kui ohtlik on keisrilõige, eriti, kui juba teist korda. Ma küsisin, kas siis on muid variante veel. Arst ütles, et ei ole.

See oli ikka sürr kogemus. Eelmine kord olin narkoosiunes, seekord ärkvel. Lihtsalt pool keha oli kadunud kusagile. Nüüd tean, kuidas mustkunstnikud naisi pooleks saevad, mõtlesin. Anestesioloogi abiga.

Anestesioloog semmis õega, rääkis Michael Jordani dokumentaalist. Arstid rääkisid kes kuhu kolinud oli. Väike Lily Marie tuli kõhust välja. Imeline. Ämmaemand pani ta põse vastu mu põske.

Emakakaela avamine pole ehk minu kübaratrikk, aga keisrilõikest kiire taastumine paistab seda olevat. Seda nii mul kui Lily Mariel kui Luukal, tegelikult. Ja haav on seekord palju ilusam, kui esimesel korral oli.

Arst ütles, et muidu oli okei operatsioon, aga emakas natuke rebenes. Aga õmblesid kokku. See kõlab küll ohtlikult. Lugesin pärast paberitelt operatsiooni detaile. Seal oli kirjas ka, et tampoonid ja instrumendid üle loetud – kõik kõhust eemaldatud. Mul on selle üle hea meel, aga täitsa huvitab, et kes millal selle kõik kirja paneb. Kas operatsioonil oli kohal kroonik, kes tippis arvutis samal ajal..? Ja kui arst oleks instrumendi kõhuõõnde jätnud, oleks kroonik ajaloo täpse kajastamise huvides märkinud, et üks jäi sisse? Aga kui kroonikut pole ja dokument tagantjärele täideti või… või on see selline lünkade täitmise ankeet… , siis on see ju puhas formaalsus ja me tegelikult ei tea, kas arst luges instrumendid üle… ju. Ehk mõni teemaga kursis inimene oskab mulle seletada.

Marie on mu lemmik-tütar. Kui Luukas sündis, oli ta selline… super-modell beebi: pikkade jalgadega, muret-tekitavalt peenike, nägu nagu lõuend.

L. oli ainult 2.8 kilo, aga Marie oli sündides turske 3.1-kilone tükk. Sündis ka nagu tõsisest madinast võitjana välja tulnud, kulm rullis. Enda eest oskab ta hoolt ka kanda. Kahe nädalaga kasvas 3.6-kiloseks. Kes on tite-versumis võõras, teadke, et see tähendab metsikut söömarlust. Öösel magab ja ärkab söömiseks just nii palju kui peab, aga mitte rohkem. Päeval ka suurema osa ajast magab. Iga päevaga muutub järjest armsamaks. Ainult et üldse ei saa aru, kelle nägu ta on. Sõrmed-varbad on tal Sho omad, pikad ja peenikesed. Vedu.

Aga jah. Haiglast koju tulin taksoga. S ja L tulid välisuksele vastu. L. osutas mu süles olevale Mariele ja küsis: mis see on. Ma ütlesin, et see ongi su väike õde Marie, kes viimaks kõhust välja tuli.

Seda ei oskagi ära kirjeldada, kuidas Luukas oma õega tutvus. Ta oli kuidagi nii uhke ja nii õrn ja nii rõõmus ja segaduses ka ja… Vaatas teda hästi lähedalt, natuke ebaleva naeratusega. Ja kui Marie oma pikki sõrmi liigutas, siis Luukas tõstis käed Marie omade vastu ja liigutas oma pikki sõrmi samamoodi.

Aga nüüd olen vastutustundetult kulutanud oma väärtuslikku uneaega. Head ööd!

Responses

  1. Mrls avatar

    Tegelikult on see üks rahustavamaid sünnituslugusid, mida ma lugenud olen. Aitäh selle eest! Ja palju õnne sulle ja uuele ilmakodanikule ja üldse kõigile asjaosalistele! 🙂

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Tore, et see rahustavalt mõjus 😀 Polnudki midagi hullu tegelikult ka.

      Like

      1.  avatar

        Nu kui sa nii ütled, siis ma lausa julgen ka proovida 😀

        Like

      2. maarjayano avatar

        Haha, no kui on veel vabadust valida, siis hea. Kui juba rase, siis… siis võid endale ette kujutada, et sa valiku tegid 😀

        Like

  2.  avatar

    “Kuradi kolmikud! 🙂 Mul polnud naerugaasist mitte mingit tolku. Palju-palju õnne ja rahulikke öid lemmikblogijale!

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Mul esimesel sünnitusel ei tekkinud ka naerugaasiga klappi.. Seekord oli elupäästja.

      Like

  3. meelega avatar

    Vau… palju õnne!!

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh-aitäh! 🙂

      Like

  4. Liisi avatar

    Palju palju õnne! Mul läks naerugaasist kohe süda pahaks. Armas beebi ja armas kirjutis ja palju õnne veel!

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Mul esimesel sünnitusel ka naerugaas ei toiminud üldse, loobusin kiiresti. Seekord oli ämmaemand nii abiks, näitas õige hingamise ette rahulikult. Toimis!

      Like

  5. killuke avatar

    Palju õnne ja rõõmu neljakesi edasi sammudes!

    Like

  6. Siiri avatar

    Palju õnne teile kõigile ja teretulemast Lily Mariele 🙂

    Like

    1. maarjayano avatar
  7. Tikker avatar

    Kuradi kolmikud… Aitäh hommikuse naeruteraapia eest 😀 Nii tore oli lugeda ja hea meel, et teil kõik hästi.

    Mõnusat koos kasvamist!

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Alati hea meel, kui naerma ajab 😀

      Like

  8.  avatar

    Täiuslik perekomplekt on teostunud. Ônne ja elunaudinguid!

    Like

  9. Monika avatar

    Eelmine postitus ei olnud Anonymouselt. Vabandust, olen lihtsalt pisut digipime. Aga teie perekomplekt olgu selligipoolest rõõmurohke. 🤓

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh-aitäh!

      Like

  10. kuidas kasvatada inimest avatar

    Õnne ja mõnusat kooskasvamist! 🙂

    Like

  11. annika avatar

    Palju palju õnne sulle ja teile ja uuele ilmakodanikule 😀

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh sulle!

      Like

  12. ruta avatar

    Palju-palju õnne ka meie poolt! Ja Sulle … Sa oled imeline. Kui inimene. Ja kui ema.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Oii, aitäh 🙂

      Like

  13. Keiu H avatar

    Nii tore uudis – palju õnne! 🙂
    Meie teise lapse nimi on (samuti) Lili. Õrnast nimest hoolimata oskab enda eest väga hästi (ja häälekalt) seista.
    Indrek tervitab ka!

    Kõik opil kasutatav tavaar loetaksegi pärast üle. Avatud pakendite järgi on hea kontrollida (iga ühekordne asi on omaette pakendis) ning mitmekordsed asjad tulevad vastavaks opiks valmispakendatud komplektina, mille sisu on teada ja kontrollitav.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Ja aitäh seletuse eest 😀 Nii et inventuur tehakse opi lõppedes? Või jooksvalt? Nii tore, et teie oma ka Lili, ei teadnudki. Hea nimemaitse 😉 Tervitan Indrekut ja lapsi!

      Like

      1. keiuh avatar

        Aitäh meiegi poolt 🙂

        Kontroll tehakse lõpus, asjad sorditakse jooksvalt niimoodi, et neid pärast lihtne (ja kiire) kontrollida oleks.

        Like

      2. maarjayano avatar

        Aitäh, pilt kohe selgem 🙂

        Like

      3. maarjayano avatar

        Tegelikult tekkis isu keisrilõike-videoid guugeldada, aga see pole vist hea mõte 😀

        Like

  14. Marie avatar

    Esmalt. Elagu Maried! : )
    Ja lisaks… palju palju palju õnne teile kõigile! Et teil oleks üks mõnus kooskasvamine!

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Elagu Maried!

      Like

  15. Adele avatar

    Aga alguses öeldi, et pole opiks aega? Lõpuks siis mahutati graafikusse üks keiser lisaks? Kas seda, miks avatust ei olnud, uuriti ka, a la beebi asend oli selline vms?

    Like

    1. maarjayano avatar

      Ei, lihtsalt öeldi, et kohe ei saa. Peab ootama. Seda, miks avatust pole, ei uuritud. Aga ei tea, kas oleks aidanud uurimine… mida pole, seda pole ju.

      Like

      1. A avatar

        Järgmiseks korraks ehk hea teada?

        Like

  16. ernaval avatar

    Õnnitlused ja tere tulemast uuele tüdrukule! Miki paistab ka täitsa leppinud olevat juba:)

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Jaa, Mikist on saanud tõeline perepea. 🙂

      Like

  17. Vassili Varbavahe avatar

    Õnne palju!
    Postitust lugedes tekkis korduvalt tahtmine pead vastu seina peksta ja karjuda “F**ING eesti “meditsiin!””
    …aga… kui huvitab, mis toimub ühe keskmise 3-4aastase peas, kui väike õde koju ilmub, vaata kindlasti ära Mamoru Hosoda “Mirai no Mirai” 😉 Pole just šedööver, aga…

    Like

    1. maarjayano avatar

      Aitäh! Ma ise oma haiglakogemuse üle ei kurda… Oleks võinud minna halvemini või paremini. Kõik ju inimesed, teevad nagu oskavad.
      Mirai no mirai jätan meelde.

      Like

  18. AbFab avatar

    Mu sõbranna sünnitas 36 tundi. Aktiivselt valusid. Siis avatust ikka pold ja emaka kontraktsioonid ebaproduktiivsed, tehti keiser.

    Ma sünnitasin viispool (?) tundi. ?, sest hiljem küsiti, et millal siis kodus päriselt valusaks läks, ma ei osanud öelda, pakkusin umbes mingi kellaaja. Reaalselt valus oli ehk kaks tundi sünnituspalatis. Aga noh see “maitea, ilmselt pole midagi, pole valus” molutamine tähendas, et kohale jõudsime, oli avatust 7 cm ja veits pidin registratuuris ootama (hilisem jupp kohati käpuli, sest siis hakkas valus), sest palat polnud korras veel, palju sünnitajaid oli 😀 Inimesed olidki nagu et “no ei saa veel, oodake”, nagu ma oleks hammast tõmbama läinud sinna.

    Kui sünnituse ajal küsisin, et ee… kas mingit valuvaigistit ei saaks ee, siis öeldi, et epi jaoks tiba hilja, aga “me võiks teile emakakaela tuimestavaid süste teha, aga… selleks ka tiba hilja” ja nii nende valuvaigistitega läks 😀 Ei jõudnud jaole. Naerugaasi keegi ei pakkunud ja ma siis mõtlesin, et ju ei ole mõtet küsida.

    Ilusad asjad need sünnituslood.

    Palju õnne ka.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Need imelised sünnituslood, jah 😀 Meestel on oma sõja(väe)lood, meile jäävad me sünnitused, millest pikaks veninud pidudel purjus peaga üha uuesti ja uuesti jutustada…

      Like

  19. Maarja-Liis Omatsu avatar

    Palju palju õnne kogu Su perele! Nii armas nimi ka!

    Põnev sünnituslugu, sest need on kõik nii põnevad ja erakordsed, sest sarnaseid olukordi pole ja enamasti toimub palju halenaljakat ning mõnikord ka hirmutavat.
    Mina võin öelda, et meil oli ka suur nali, aga sellega, et lapse pressimise vahepeal üritasin telefoniga meest kätte saada, aga ei saanud. Lühidalt – mul käis asi (jaapani mõistes) nii kiiresti, et arstid hindasid aja, mil mehel tasub haiglasse tagasi tulla, valesti, ja siis läkski nii, et aga helistasin, aga vastust ei miskit. See oligi põhiteema, et miks telefoni vastu ei võta, selle sees tuli laps niisama. Nagu Jaapanis ikka – ei mingit valuvaigistit ega gaasi, ja lõpu eel nipsavad sind sealt alt lõigata ka (mis kõlab hirmutavalt, aga olukorra sees pole see mingi probleem). Mul oli sünnitus lihtne, karauul algas pärast seda :P.
    Ämmaga sai ka nalja, kuna meest ei saanud kätte, tuli ämm haiglasse, et peale sünnitust oleks toeks vms. Pakkus õele, et jääb ööseks minuga, aga õde saatis koju ;). Arvasime, et ju õde arvas, et värske ema ei saa lõdvestuda, kui ämm kõrval, ja seepärast saadeti koju, aga ma saan ämmaga hästi läbi ja minupoolest oleks ta võinud olla. Ju vist jälle võimalik-ainult-Jaapanis läbi lillede tegutsemine. Lõpuks jõudis mees ka kohale, nii et öösel polnud ka üksi.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Hahaaa 😀 Tragikomöödia tõesti. Igaühel omad lood.

      Muuseas, ei teadnudki, et “nipsamine” Jaapanis mingi komme on…

      Like

      1. Maarja-Liis avatar

        See tundub olevat mingi avalik saladus, mida esmasünnitajad ei tea. Arvasin, et mina lihtsalt välismaalasena pole kursis, aga mehe kaas käsitöölised olevat kunagi ka sünnituslugusid rääkinud ja sama üllatus olevat ka neid tabanud.

        Liked by 1 person

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com