linna kuningas

Kui ma oleks Tallinna kuningas, siis ma teeks autojuhtide elu põrguks.

Teeks nii, et kesklinna autod ei tulekski. Umbes sealtmaalt, kus trammiliinid lõppevad, algaks eraauto-vaba piirkond.

Ehk maksustaks kesklinna sisenemist nagu välismaal kiirteid, ei tea. Parkimisvõimaluse kesklinnas viiks miinimumini ja teeks õudselt kalliks. Igasugu tänavaäärse parkimise lõpetaks Tallinnas ära.

Aga keegi ei tulekski selle peale, et oma autoga kesklinna minna, sest ühistransport oleks nii õudselt mugav. Soe, puhas, peatusest saaks peale vähemalt iga kolme minuti tagant. Lisaks takso, (elektri)rattad…

Ma teeksin pea kõik kõrvaltänavad ühesuunaliseks. Jätaks täpselt auto laiuse teeriba sõitmiseks, et ei tuleks pähegi gaasi üle 20 km/h vajutada. Eramajade piirkonnas keelustaksin tänaval parkimise. Kui on auto, leiad hoovis sellele koha. Kõik need rohelised Nõmme ja Kristiine tänavad – need oleks nüüd kõndijatele ja ratturitele.

Autot võiks müüa ainult, kui uus omanik tõendab, et tal on autole parkimiskoht olemas. (Muide, Jaapanis tehakse nii, vähemalt suurlinnades.) Korteri peaks alati ostma parkimiskohaga. (Nii vist ongi, uute majade puhul.) Mida teha autoprobleemiga vanade suurte korterelamute ümber, ei tea. Täielik õudus, mis toimub.

Kergliiklustee teeksin täiesti eraldi nii kõnniteest kui autoteest. Mitte mingit valge joone või punase tee nalja.

Järsku oleks linnas liikudes vaade täiesti teine, tunne täiesti teine. Silmi ei risusta enam ükski tänavale niisama vedelema jäetud auto. Nii lihtne ja mõnus oleks liikuda rattaga, jalgsi…

Autoomanikuna oleksin ma algul retsilt tige. Eriti, kui ma Tallinna kuningana veel automaksu kehtestaks, mille toel ühistransport üles vuntsida. Annaksin algul endale molli nagu Edward Norton Fight Clubis.

Olin juba väga tige, et me ilgelt kalli parkimiskoha korteriga koos olime sunnitud soetama.

Oleks natuke aega tige, aga siis avastaks järjest, kui mõnus on linn, kui palju vähem on lärmi, kui maitsev õhk ja kui palju rohkem rohelust. Vähem stressi, parem tervis, mõnus liikuda ja olla.

8 thoughts on “linna kuningas

 1. Oeh, ma ka nii tahaks, et Tallinnas oleks keegi, kes päriselt mõtleks, kuidas kõigil oleks parem liigelda, mitte ei tõmbaks punaseid alasid maha ja ei sunniks jalakäijaid ning rattureid ühisele teele.

  Liked by 1 person

 2. See on selline suvetallinna unelm 😀 Ja siis pane siia valemisse lörts ja lumesodi, mis teeb ühistranspordi põrandad libedaks ja jubedaks. Ja autolaiusel teeribal ei ole mitte kuhugi sahal lund lükata. Ja õhk võib maitsev olla, aga kui vihm sajab horisontaalselt ja peatuse minivarjualusest pole mingit tolku… Ma oleks poolt, et kehtestada autokeeld aprillist oktoobrini 🙂

  Like

  1. kuule, vl, seal minivarjualusega peatuses on siis veel hullem olla, kui horisontaalsele vihmale lisandub horisontaalselt lendav autopori. Ilma selleta oleks juba palju meeldivam. Ja kui kehtiks ka 3 minuti reegel, millest Maarja kirjutas, ei olekski seal erilist ootamist vaja.

   Ma imestan iga kord, kui keegi tuleb argumendiga “talvel tuleb autoliiklust juurde keerata, sest ilma on rõve”, kuidas tal meelde ei tule, et terve suur hulk inimesi liikleb nii või teisiti iga ilmaga ilma autota (sealjuures paradoksaalselt pigem need, kes on vähem tugevad ja vähem terved), aga peavad seda praeguse seisuga kahjuks paljudel käiguteedel tegema otse autoliikluse kõrval.

   Liked by 1 person

   1. Ma Tallinna kuningana tuleks ehk vastu ja teeks jaanuar-aprill. Enne niikuinii korralikku lund pole, aprilli lumetormidega tuleb paraku arvestada 😀

    Like

   2. Ma tglt ka ise nii karm kuningas ei oleks, et kogu kesklinnas täitsa ära keelaks, aga eriti just talvel võiks sõidukiirus väiksem olla (ja tänavakujundus selline, et ei kutsukski kiiremini sõitma). Sest löga pritsib tõesti koledasti.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s