tarkusehambad

Kahest tarkusehambast sain lahti. Nüüd jätan ära oma erinevaid jaanipäevaplaane, sest kavatsen paistetada ja valutada.

Ühele seltskonnale kirjutasin, et ei saa osaleda, sest elurõõmu näitajad on järgnevail päevil madalad. Vastati, et mul peab ikka väga hea põhjus olema, et enne jaani hambaid eemaldama ronisin. Ongi.

Põhjus on, et ma olen idioot.

Elan päev korraga ega teadvusta, et tänase päeva teod mõjutavad homset. “Tegelen probleemiga siis, kui see käes on.” Mul on külmkapp maitsvat liha täis ostetud. Puhtaloll.

Hambaarstitoolil oli ühest küljest täitsa hirm, teisalt ajas sealsamas toolil pikutades muigama, et ikkagi puhkus. Aeg iseendale.

Võttis ainult pool tundi. Ülemisele hambale kulus minut, aga ülejäänud aeg läks alumise kangutamisele, sest see oli üleni igeme sees ja viltu.

Vahepeal oli tunne, et arst rebib mulle jokkeri naeratuse. Ja vahepeal olid sellised helid, nagu keegi oleks mu suus saekaatri avanud. Ja vahepeal oli nagu päkapiku-reaktiivlennuk oleks mootori käivitanud.

Kõik need helid olid sellised, millest tahaks võimalikult kaugele hoida. Kui need mu oma suust tulid, oli hirm nahas küll. Eriti lõõgastav puhkus see ei olnud.

Laul number kolm (mitte et järjekord oleks määrav), on “Feeling Good”. Kas Nina Simone‘i või My Brightest Diamondi või Ane Bruni esituses eelkõige.

See pole mitte et oi mul on mõnna olla. Mitte nagu James Browni i feel good na-na-na-na-na.

See on siis, kui vabaned millestki, mis on sind tükk aega rõhunud. Vägivaldsest suhtest pääsemine. Või kui vähiravi õnnestub. Kui raske eksami- või unistuste tööle kandideerimise tulemus on positiivne, haigust näitava testi tulemus negatiivne.

Või nagu kui ma sain teada, et mul on kõhus terve laps ja rasedus kulgeb hästi.

Mõtlesin, et seekordse igapäevase kirjutamise läbivad teemad võiksid olla muusika, kodu ja klišeed.

Näis, tavaliselt ma programmi järgi kirjutada ei oska, jutt läheb ikka sinna, kuhu minna tahab. Aga pean neid märksõnu vähemalt meeles – öelda oleks palju!

5 thoughts on “tarkusehambad

 1. “Võttis ainult pool tundi. Ülemisele hambale kulus minut, aga ülejäänud aeg läks alumise kangutamisele—”
  Kus ja millise sadist-ajuinvaliidi juures käisid? Ma sattusin nii Kaarlis kui Postimajas sadistide otsa, kes hamba mikrogrammiste tükkidena välja lõhkusid ja õigel hetkel teise tuimestuse tegemisest keeldusid, AGA mustamäel näo- ja lõualuukirurgijas tehti korralik hobusesüst, vaadati 10 sek rõntgenit, võeti vastava mõõduga tangidega hambast kinni ja järgmise 10 sekundiga oli asi unustatud. …aga see nägu jälle ei viitsinud haava kinni õmmelda, et “poole tunni pärast enam ei veritse.” Veritses küll. 2 faking päeva. Ja järgmsiel korral (jälle järgmisse kohta, sest pole siiani tallinnast normaalset hambaarsti leidnud) minnes ehmatas tädike ennast kaameks ja kogeles “e-e-ega need meil eemaldatud ei ole.” Ei ole siiani uurinud, millest selline reaktsioon/mis mu suus siis ikkagi kokku keerati, aga… vähemalt seal ei olnud sadist.

  Like

  1. Mul oli väga hea arst. Alumine hammas oli peaaegu üleni igeme sees ja viltu, nii et väga kiiresti sai selle välja. Olen kuulnud tund-paar kestvatest sessioonidest 😀 Õmbles kenasti kinni ja kirjutas mulle ka antibiootikumid välja juhuks, kui asi kolme päeva pärast hullemaks, mitte paremaks läheb. Ei läinud, nii et isegi antibiootikume ei pea võtma. Rahul olen igatahes.

   Like

 2. Mina käisin täna saekaatris 😀 Ainult ühe eemaldasime, kah all ja kah igeme sees viltu, aga pooleldi ka nagu põse sees viltu. Poolteist tundi läks, isegi kauem! Okei, pool tundi ootasime tuimestuse mõjuma hakkamist, aga kuna oli põletikuline värk (ise arvan, et selles põhjus, küsida ei saanud, sest rääkimisest ei tulnud midagi välja), siis nagu 100% ei mõjunud ja oli vaja juurde teha kogu aeg. Valus oli, raisk! Just see saekaaterdamine. Ma ei tea, mitu õmblust tehti, aga isegi sellele kulus jube kaua aega. Nüüd ma olen endale kolm rohtu sisse pumbanud ja ootan, et vaikselt asi paranema hakkaks. Kui mul oleks esimene kord möödunud nii nagu see, siis ma ei oleks iial sulle mingit kommentaari jätnud, oleksin lihtsalt pöidlad pihku surunud, silmad kinni pannud ja sulle häid mõtteid saatnud 😀 Siis ma lihtsalt poleks teadnud, et võib olla hästi lihtne ja täiesti valuvaba, aga võib olla ka ikka üsna valus ja seda ka väga hea arsti käe all.

  Kui kellelgi on head kirurgi vaja, siis Tarmo Soilts Tallinna Hambapolikliinikus seda kindlasti on. Ta on hästi professionaalne, ta ei hoia tuimestuselt ega niidi pealt kokku ja ta on üldse super rahulik ja hooliv arst.

  Like

  1. Hah siis mul läks ikka väga hästi 😀 Head paranemist sulle! Nagu kõik soovitavad, võta valuvaigistit julgelt enne, kui päris valus hakkab. Hiljem ei taha mõjuda ja siis õudselt valus.

   Pärast on küll nõme, et toit hakkab sinna endise hamba auku ära kaduma, kuidagi kätte ei saa 😀

   Teine suupool ootab mul alles ees ja suht sama seis, nii et tuleb asi veel korra läbi teha.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s