töö ja lapsed

Tuleme toime, tuleme toime. Lapsed käivad kolm korda nädalas lasteaias ja see paistab jätkusuutlik rütm. Nad püsisid üllatavalt kaua enam-vähem terved. Praegu mitte niiväga.

Kolmapäeval ja neljapäeval on nad kodused, aga ma pean ikka tööd tegema, nii et nemad möllavad ja ma istun laua taga, klapid peas. Vahepeal tuleb lohutada või käratada ja koosolekud ajastan Marie uneajale.

Rahuliku tööaja eest maksan kõrget hinda – terve teine korrus on neljapäeva õhtuks peapeale pööratud.

Külaline käis, nägi me uut kodu esimest korda ja tegin tuuri ka teisele korrusele. Hoolimata kõigest. Neljapäeval. Sihuke kaos oli, et õudne.

Kolmapäeva-neljapäeva kaost likvideerime nädalavahetusel – kui jõuame – ja uuel nädalal uuele ringile. Kui nädalavahetus on liiga tihe, siis jätkub kodune kaos uude nädalasse ja kogub veel tuure.

Aga see on okei. Pole täiuslik süsteem, aga on toimiv. Üldjuhul.

Külaline ütles, et uskumatu, kuidas ma laste kõrvalt tööd teha suudan.

Ma sel aastal ju alles alustasin. Kui lapsed päris väiksed olid, siis ma ei töötanud nende kõrvalt üldse. Ei pidanud seda võimalikukski.

Et istud laua taga ja teed midagi – selle ajuga? Keskendumisvõimega? Väsimusastmega? Kui kuulsin, et keegi beebi kõrvalt töötab, ütlesin: uskumatu, kuidas sa suudad.

Kui Luukas oli beebi, õpetasin jaapani keelt küll. Aga see oli selline kodust välja saamise projekt, mitte et kellegi uneajast kodus.

Töölaua-tööde puhul on pool tundi vaja, et üldse hoogu võtta ja siis pool tundi, et süveneda ja siis tund, et teha ja siis veel tund, et teeselda tegemist. Kui pole kolme segamatut tundi mulle pakkuda, siis jääb töö tegemata. Nii oli vanasti.

Nüüd – kui antakse seitse minutit, teen tööd seitse minutit.

Selle aasta alguses oli… äkki see oli intervjuu mu viiuliõpetajaga, mida niiväga tahtsin kirja panna, et istusin töölaua taha. Ja siis kujuneski uus harjumus. Nüüd viis-kuus päeva nädalas nii üheksa paiku hommikul maandun automaatselt laua taha ja lasen teistel imetleda end, et vau laste kõrvalt.

Õudselt pakub naudingut, kui asjad sujuvad minut-haaval nii, nagu ma plaanin. Näiteks kui Zoomi koosolek pool kaks, siis panen Marie magama 13.16-13.24, siis rahulikult võtan joogi ja klapid ja käin äkki vetsus ära ja 13.30 olen kenasti koosolekul.

Või pean kodust välja kohtumisele minema. Teen meigi, vahetan suurema osa riideid (aga mitte pluusi, sest sel oht veel määrduda), pakin koti. Kell 13.20-13.34 panen Marie magama, 13.35 vahetan pluusi ja panen üleriided, 13.39 hüppan autosse ja kohal 13.52 – olen kella kahesele kohtumisele viisakalt vara jõudnud ja mitte miski ei anna välja, et vaid 18 minutit tagasi last unele tantsisin.

See skeem muidugi eeldab, et Sho on kodukontoris.

Ja vahel läheb lihtsalt kõik metsa.

Ja kõike päris täiuslikult ei saa. Ma ei mäleta, millal viimati kaht sama paari sokki kandsin. Pean sokimajandusega midagi ette võtma. Ma arvasin kunagi, et õudselt kaval on, kui kõik mu sokid on musta värvi.

Nii kaval ei olnud, et aru saada – siis peavad kõik sokid olema ka sama brändi, sest vastasel juhul juhtub see, mis juhtuski.

6 thoughts on “töö ja lapsed

 1. See on nii armas.
  Saan aru kõigest. Kaosest ja laste kõrvalt asjade tegemisest. See pidev viimse piiri peal tegemise adrenaliini ja ahastuse vaheldumine..
  Senimaani teen veel kodust välja saamise tööotsi. Inimesed ahhetavad, et kuidas jõuad. Tegelikult lihtsalt põgenen. Tööle puhkama. Raamatukokku magistritööd kirjutama ja puhkama. Välja kaosest. Olukordadesse, kus mul on kontroll.
  Sain aru, et kui esimest korda neli aastat tagasi emaks sain, siis k6ige raskem oli harjuda, et enam ei saa pikalt keskendudes omi asju teha. Ei saa 10 tundi järjest keelt õppida. See oli kõige raskem harjumine, sest senimaani olin olnud egoist. Joobunud süvenemisest. Nüüd olen oskuslikum, teen kiirsüvenemisi. Ei otsi 6iget meeleolu mitu tundi. Olen p6nevil, kuidas see k6ik, see elu ja olemine veel muutub, kui lapsed muutuvad ja kasvavad. Teine laps alles hakkas rääkima. Mis muutus! Nende omavahelised (kaka) jutud! Vaimustav!

  Like

  1. Nii täpselt kirjeldad neid teemasid! Me samas punktis. Kiirsüvenemised, kodust tööle puhkama minek, laste omavahelise suhtlemise kõrvalt vaatamine, koos kakanaljade ja kõigega…

   Like

 2. Ei saa mitte jätta reklaamimata Prismas müüdavaid sokide “pesulõkse” (sukkapidike). Leiduvad seal pesu sorteerimise ja hooldamise vahes. Võrratu leiutis! Kõik sokid on kogu aeg oma paarilisega.

  Like

 3. Sa suudad lapse kaheksa minutiga magama panna? Kuidas??? Palun õpeta mulle ka seda maagiat. Meil just oli paar päeva, kus pooleteisene magas kaks tundi lõuna ajal või varem ja siis mängis rõõmsalt südaööni, mis on muidugi uus rekord, aga ma pean alati ikka vähemalt poole tunniga arvestama. Vahel mudiugi mingi ime läbi uinub ka rutem, aga siis pea neljane kas pole veel uinunud või üks varsti taas ärkab ja aina enam ongi terve õhtu kellegi magama panemine või allaandmine, et fine siis. Vaadake koos meiega Taskmasterit. Emme tass on liiga tühi, et pimedas toas teiega vedeleda rohkem.

  Aga efektiivsusele mõtlesin täna ka. Olen viimased pea kaks kuud kirja pannud, mida ma täpselt tööl teen ja kui tänaseni tundus, et kui suur osa mu tööülesandeid on mingid ad hoc 5-10 minuti asjad, siis äkki mind ei ole vaja. Siis aga tuli revelation, et äkki ma lihtsalt olen super efektiivne ja teistel võtaksid kõik need asjad plus ümberhäälestumine palju kauem. Seega otsustasin, et usun, et olen tegija.

  Like

  1. Oled tegija! Ma olen ka radikaliseerunud töö osas tänu väikelastele – kõik peab olema to the point, efektiivne-optimaalne, ma ei saa niisama jauramist või munemist lubada.

   Lõunaune osas ma tuimalt võtan Marie sülekotti ja tantsin magama, siis panen voodisse. Et see 8 minutiga õnnestuks, on vaja leida sweet spot unisuse skaalal. Et ma liiga vara tantsima ja närve kulutama ei hakkaks.
   Meetodil plussid-miinused. Üks miinus on füüsiline koormus mulle.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s