valetav tehistaibu

Täna läksid lapsed üle igaviku lasteaeda ja ma sain rahulikult natuke tööasju teha, aga ka joogasse minna. Ja sõber tuli ka külla.

Jutt läks tehisintellekti ja valeinfo teemale ja ma ütlesin talle, mis ma ükskord ütlesin Shole ja nüüd ütlen teile.

Ma ei saa aru, miks inimesed muretsevad seepärast, et Chat GPT aeg-ajalt valetab. Mu meelest on valetav tehisintellekt täielik õnnistus ja võimalus meil inimkonnana uuele tasemele tõusta – ja see tundub nii lihtne!

Sa pead aru saama ainult ühest asjast. Ainult ühest! Sellest, et tehisintellekt räägib tõtt ja valetab täpselt sama tõsise näoga.

See on midagi, mida me oleks pidanud aru saama juba aastaid tagasi, tõejärgse ajastu alguses – ja see teadmine oleks pidanud laienema kogu internetile.

Aga ei. Ikka lootsime, et guugeldame endale tõe välja ja üksõik, kui palju siis eksperdid seletasid, mis selles inforuumis kõik nässus, väänatud ja feik on, inimesed ikka otsisid info seest seda päris tõde, vana head üheselt mõistetavat kõiki teisi versioone välistavat õiglast tõde.

Aga täit tõde ei jutusta sulle keegi, ei internetis ega päriselus. On osalised tõed, on vaatenurgad, mida valdavalt esitatakse teisi vaatenurki välistavalt, on statistika ekslikud tõlgendused, on ekslik statistika. On meenutused, on moonutused… On heatahtlikud valed ja pahatahtlikud valed, pooltõed, poolvaled, huumor, reklaam, faktid, alternatiivsed faktid, arvamused, möödarääkimised (valdavalt) ja mis kõik veel, mida ei jõua ära kirjeldada sadade ega tuhandete lehekülgedega.

Aga enam ei olegi vaja. Chat GPT tegi puust ja punaseks, et on vaja teada ainult üht: sulle antakse väärt infot ja väärinfot täpselt sama tõsisel toonil.

Ja nüüd – seda teades – on igaühe enda isiklik vastutus õppida sellise tööriistaga hästi toime tulema.

Rääkisin millalgi Shole sama juttu, ta ütles, et aga kõik ei mõtle ju nii nagu sina ja sa oled ju nutikas.

Aga see ei vaja suurt nutti ju. Ainult üks asi vaja meelde jätta. Üks! Et ta vahel valetab ja väga targa näoga.

Ma olin aasta algul Chat GPTsse armunud, aga mäletan täpselt, millal mesinädalad läbi said.

See oli siis, kui palusin tal reastada kümmekond Jaapani müütilist olendit yokai’d. Ütlesin, et tahan nimesid ja kirjeldusi.

Ja ta tuima kõhuga reastas teiste yokaide sekka kappa maki – koos kirjeldusega ja puha. Poleks ma omast peast teadnud, et kappa maki ei ole müütiline olend, vaid kurgisushi, võiks armumine kesta tänaseni.

Nüüd on meil aga professionaalne suhe. Ma küsin nõu ja kaalun ettepanekuid, aga mõtlen ise ka ja uurin mujalt lisa.

13 thoughts on “valetav tehistaibu

 1. 😁 justnimelt, AI loomine ei tähenda, et nüüd võib “oma peage” (heas tähenduses) mõtlemise ära unustada ja kinnisilmi kõike uskuda mis chatbot välja käib. Muidu nagu religioon, chatbot lihtsalt asendab piibli. Ei maksa unustada, et LLM lihtsalt üritab INIMESTE loodud (tõde ja valet sisaldavast) infomäest terakesi välja sõeluda. Praeguse arengu kiiruse juures, kus iga nädal mõni uus chatbot (sadadest liidesrakendustest rääkimata) välja tuleb, võib loota info usaldatavuse kasvu, kuid mitte 100% täpsust.

  Like

  1. Hahh, ma olen ka hakanud jõudma sinna, et tõde objektiivse kategooriana pole olemas 🙂 Kuigi vale nagu oleks, nii et siis peab ikka vist tõde ka olema. Võibolla see siis asub lihtsalt nii kitsal alal, et see ei köida.
   Aga mis kontekstis su arvates AI võimaldab inimkonnana uuele tasemele tõusta?

   Like

   1. Uuele tasemele aitaks positiivne ja optimistlik umbusk info suhtes. Et umbusk oleks normaalsus. Nii selle info suhtes, mis meeldib kui selle, mis vastukarva. Ja kõige vahepealse.

    Like

   2. Selline AI, mis praegu olemas, annab võimaluse tohutu hulga info oluliselt efektiivsemaks töötlemiseks, mis omakorda kiirendab igasugu teaduse ja tehnika arengut (muideks AI abil loodi Moderna vaktsiin kahe päevaga, katsetamine võttis kaua). Kitsa AI puhul inimene valib kasutusala ja kirjutab programmi. Ei maksa unustada, et inimene võib valida nii inimkonnale kasuliku kui kitsale klikile või lausa ainult endale kasuliku rakenduse. Sõjandus on alati uue tehnoloogia esimeste kasutajate hulgas, neil nii jõudu kui finantsi. Professionaalselt koostatud libainfo laviin on ilmselt lähema aja esimesi negatiivseid tulemusi. AGI (Artificial General Intelligence) mängu tulekuga muutub kõik. On selge, et inimene ei suuda AGI kontrolli all hoida kui see piisavalt palju targemaks saab. Mis AGI eesmärkideks saab olema võime vaid umbkaudselt ette kujutada. Kusjuures ei pruugi üldse mõista nagu ahvid või koerad ei küüni mõistma inimeste eesmärke.

    Like

 2. kappa-maki 😀
  Ma küsisin, et kes jaapani rokiskene muusikutest on viimase 30 aasta sees surnud ja ta vastas täiesti elusolevate “muusikute” nimesid – siis ma küll pahandasin temaga. Samuti kui ise mingist hääästi kitsast valdkonnast midagi teada (khm, jaapani visual-kei) siis saadki aru, et AI-ei ole veel päris kõikvõimas ja toodab lihtslt usutavaid valeväiteid.
  Samas aitab väga hästi struktuuri luua, võtab mõtete rägastikus käest kinni ja juhatab sammhaaval läbi.

  Like

  1. 😀
   Ma kirjeldust ei mäleta. Selles mõttes aus vale, et Kappa on tõepoolest müütiline olend. Kilpkonnalaadne. Aga kappa oli selles nimekirjas ilusti eraldi reas ja kappa maki sushi ikka eraldi olendina lisatud.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s