28/28

See on esimene postitus 28 päeva jooksul, millega ma hädas olen. Olen kirjutanud ikkagi oma une arvelt, nii paraku on. Samas ma tahan palju öelda ja mitte väga lihtsaid asju, nii et peaks võtma rahulikumalt aega. Aga Marie ei jäänud üldse magama ja…

Proovin ikkagi.

Nõnda. Mul on miskipärast noorte meeste huvid, stereotüüpselt. Näiteks stoitsism. Seepärast on mul riiulis ka Marcus Aurelius ja rohtude abil annab teda isegi lugeda.

Aga suht juhuslikult hakkasin kuulama hiljutist vestlust Ryan Holiday’ga ja tema mõttekäigud jooksid nii täpselt samu radu nagu minu omad.

Asi, mida ma olen mõelnud, aga pole osanud nii hästi sõnastada, on laste saamise mõju iseenda lapsepõlve mõistmisele. See, et kuigi sa ei mäleta väga hästi, mis tunne oli olla 4aastane, siis näed iga päev lähedalt inimest, kes on 50% sinu geenid ja kes on neljane. Näed tema muresid ja rõõme ja hirme ja huvisid ja nii tuleb endale meelde või vähemalt tekib tunnetus elust neljasena.

Ühtlasi näed, kuidas su vanemad suhtlevad su lastega ja selle järgi saad aimu, kuidas nad suhtlesid sinuga, kui sa olid nende vanune. Muidugi vanavanema suhe lapselapsega on midagi muud, aga mingi tuum on sama.

Ütleb neid asju selles lõigus. Aga ma soovitaks tervet kuulata. Ise eelistan alati Spotify‘d, mind näod pigem segavad.

See vestlus oli hea, nii et võtsin veel ühe ta varasema intervjuu ette.

Esiteks ma sain aru, et olen juba ammu nii ajupestud stoikude poolt, et sarnaseid mõttekäike olen siin blogis paari päeva jooksul esitanud. Kohe alguses räägib hästi sellest, mis on distsipliin. Jällegi, vestluses nii palju mõtteid, millele kaasa noogutan.

Aga teiseks, ta rääkis asjast, mis minu jaoks puudutab ka üht kommentaariumis tõstatunud küsimust. Õigemini, aitab omast vaatenurgast vastata sellele küsimusele.

Küsimus, kas ma püüan end liialt kohandada ühiskonnale ja painduda katki normaalsuse püüdluse suunas ja kas mul on ehk mingi Stockholmi sündroomi versioon, et leian vabandusi ja kiidan heaks selle ühiskonna, kuhu ma ei sobitu. (See on minu nüansivaene sõnastus ja arusaam küsimuse sisust.)

Väike vahepala – mis puutub teemasse! – kommenaariumis oli ka küsimus, kuidas mu sõpruskonnas neurodivergentsuse protsent on.

Ma ütleks, et kõik mu sõbrad on normaaaaalsed nagu minagi.

Tõsisemalt, äkki pooled. Tunne on, nagu oleks enamus. Vähemalt kui lisada vaimse tervise küsimused ja erinevad häired kompotti. Nii et ma pole eriti tundnud, et mul ühiskonnaga suusad risti oleks, sest ümber on minu inimesed.

Aga mingi teise planeedi vaib mul ikkagi on, selgus, kui täna läksin jõusaalile vahelduseks hoopis joogasse. Esimest korda, uus õpetaja. Andsin oma nimega sildi talle üle ja tutvustasin end: Maarja. Ta küsis: kas sa oled eestlane?

Ma eeldasin, et ta vaatas sildilt mu väljamaist nime ja ütlesin, et jah, aga jaapanlasega abielus.

Aga õpetajal oli ikkagi küsiv pilk kuidagi ja kõheldes pärisin, kas ta ikka nime peale uuris. Ta ütles, et ei, üldine õhustik oli mul selline.

Tema jaoks jaapani abikaasa seletas õhustiku ära.

Pärast joogat ta ragistas mu kaela. Ja eile algas vikerkaar otse me kõrvalt ehitusplatsilt. (Lisan lihtsalt siia, sest sobivat momenti niikuinii ei tule.)

Ühesõnaga – mu jaoks pole küsimus ühiskonnaga kohandumisest väga aktuaalne. Hoopis aktuaalsem on see, mida täna Ryan Holiday rääkis ja mida ma ise juba ammu mõelnud olen.

Kas sa saad austada inimest, kes lubadusi murrab? Mitte suuri. Aga väikseid. Ütleb, et teeb selle asja täna ära, aga ei tee. Ütleb, et läheb trenni, aga ei lähe. Lubab, et ei söö kogu šokolaadi ära, aga sööb. Ja niiviisi pidevalt, aastaid.

Aga kui sa ise oled see inimene, kes pidevalt endale antud lubadusi murrab?

Vestluses, mida teisena kuulasin, oli juttu endale antud väikeste lubaduste pidamise tähtsusest. Sellest, milline minapilt tekib inimesel, kes neid lubadusi peab vs kes ei pea.

Inimene, kes on impulsiivne ja emotsionaalne, kelle töömälu on nõrk ja dopamiini regulatsioon on ajus nässus – see inimene on oma elu jooksul murdnud tuhandeid endale antud lubadusi.

Okei, ma räägin endast, ärme üldista. Mina olen endale antud lubadusi iga päev murdnud.

Siis ongi raske ennast austada. Aga kas on lihtne armastada kedagi, keda sa ei austa?

Sellega seostub muidugi ajatu küsimus, et kuidas armastada ennast sellisena nagu ma olen, aga samas kujundada end selliseks inimeseks, keda ma ise austada oskan.

See on siseprobleem, mitte mina versus ühiskond.

Õnneks on sellest tuhandeid või sadu tuhandeid lehekülgi kirjutatud ja mul pole midagi lisada.

Aga need väiksed ja suured toimetulekumehhanismid, mille kallal ma sepitsen, on enda austamise ja armastamisega otse seotud.

Pöidlad peos, et mõte tuli selgelt välja, ma katsusin võtta kõige lühema tee mõttekäigu lõpuni.

Ja kõige viimane asi enne, kui blogipuhkusele lähen – kategoorias asjadest, mis ma arvasin, et on hingele, aga on ehk ATH ajule (ka): Oliver Burkemani “Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals.”

Kuidas lõõgastuda kaosesse ja mõista, et kõike ei saagi. Parim ärevusevastane raamat, mida ma tean. Kui lugeda ei viitsi, siis võib autorit mõnest podcastist kuulata. Peaks ka eesti keeles olema saadaval.

Nüüd on küll kõik.

Responses

  1. lendav avatar

    Sa oled selle jälle nii ilusti ja elegantselt ära öelnud. Miks mul on nii raske ennast austada ja armastada. Ja nii lihtne ennast materdada. Sest ma ei saa ennast usaldada. Ma ei saa usaldada, et ma mäletan, mida ma olen lubanud (nii teistele kui endale, eriti endale). Ma ei saa usaldada, et ma ärkan üles rõõmsalt ja teotahteliselt. Et mul on üldse jõudu teha neid asju, mida ma olen planeerinud.

    Mehega oli eneseusaldusest juttu ja ta imestas, et mis teema? Ise ennast ju ikka usaldad, pead usaldama. Mina jälle vastu, et ma olen iseenda jaoks kõige ebausaldusväärsem inimene üldse… Ja et mul on maailma ja teisi inimesi raske usaldada, aga iseennast kõige raskem.

    Kõigi teistega on lihtsam. Oma tütart, kes on veel suurem udupea, ma ometi armastan ja mõistan ja aitan, sest ma tean, kui killustunud ta ajutöö on. Kui nüüd endasse ka sama leebelt suhtuda suudaks… Vahel juba natuke suudangi. Iga päevaga natuke rohkem.

    Like

  2. nodsu avatar

    sain seda lugedes aru, et ma vist ei annagi endale eriti mingeid lubadusi.

    Teen vahel üldjoontes plaane, aga võtan juba tegemise ajal arvesse, et teen neid selle arvestusega, mida üks mu sõber kunagi sõnastas – “kui teed plaani, läheb plaan persse. Kui ei tee, läheb kõik persse”. Niisiis teen plaani, et ta saaks end ohverdada.

    Põhinõks, et ma plaanin sisse ka asju, mille ärajätmine midagi väga olulist ei mõjuta, siis saab nende arvelt käigu pealt korrigeerida.

    Ja üritan end mida edasi, seda rohkem kohelda nii, nagu ma kujutan ette, et oleks mõistlik lapsi suunata -annan aega reageerida, motiveerin kiituse, mitte sõimuga jne. Osalt kattuvad laste suunamise soovitused ka koerte suunamise soovitustega, aga vahet pole. Mõnda asja olen sõbranna koera pealt lausa õppinud, nt ühelt tegevuselt teisele üle minnes on hea ennast raputada.

    Liked by 1 person

  3. nodsu avatar

    teiseks – oletades, et stockholmi sündroomi teemaga pidasid sa minu küsimust silmas – ma ei mõelnud isegi niivõrd ühiskonda sobitumise pürgi, vaid üleüldist enda tagantsundimise pürgi. Püüdlust endale suuri raskeid lubadusi anda, mille täitmine on kas kole kurnav või mis jäävad lõpuks täitmata ja tekitavad süütunnet.

    VVNi puhul oli see muidugi silmatorkavam ja otsesõnu väljendatud (nt võttis ta kunagi enne rongi kaitseväkke astumise normid ära teha ja treenis nende jaoks ja kui tehtud sai, siis polnud õieti mingit tunnet; samamoodi on ta dieeti pidanud või ennast millegi söömise pärast süüdi tundnud). Sa kirjeldad oma elu katkendlikumalt, nii et võib-olla on mu mulje vale ja ma kannan tema juures loetut siia liiga palju üle.

    Like

    1. nodsu avatar

      tema puhul oli eriti radikaalne näide muidugi see, et ka üks lõpliku rongi alla mineku motivaator oli tahtmine olla keegi, kes mitte ainult ei mõtle, vaid ka teeb ära.

      Like

    2. mustkaaren avatar

      pärast millegi ärategemist 0 või veidralt tuima tunde tundmine on mind saatnud kogu elu, ja on ikka päris suuri ja hirmsaid asju tehtud. põnev on kuulda, et KEEGI VEEL, uskumatu!

      Liked by 2 people

      1. maarjayano avatar

        Nodsu, ma tunnen ennast ära selles küll. VVN oli enne rongi ja pärast rongi – mul on enne lapsi ja pärast lapsi 😀

        Enne lapsi seadsin endale võimatuid ülesandeid ja nüpeldasin end, kui hakkama ei saanud.
        Pärast lapsi sain kätte selle nipi, mida sa kirjeldad – et ei lubagi midagi, käitun spontaanselt ja paindlikult. Algul tuli see lastega kohanemiseks, hiljem sain aru, et mul on endal seda sama palju vaja kui lastel. Ja see protsess oli mu jaoks tohutult teraapiline. Aitas ärevuse vastu, tekitas viimaks tunde, et ma olen oma elus kohal.

        Mulle tundub, et ma vajan aga tasakaalu eesmärkide seadmise, distsipliini kultiveerimise ja enda osas paindlikkuse ja lubaduste mitte andmise vahele.

        Sest mul on elus ikkagi eesmärke ja unistusi ja kui käitun endaga ainult kui lapsega, siis ma ei jõua sinna. Samas kui sean võimatud sihid ja peksan end, kui sirges joones nende suunas ei liigu, siis ei tule ka midagi välja.

        Need kaks poolust on see enese austamise ja enese armastamise poolused, mulle tundub. Ja ma olen lootusrikkalt leidmas tasakaalu seal kuskil vahel just nende väikeste asjadega, näiteks et annan endale lubaduse trenni minna ja ei lõhu lubadust. Aga ei anna endale lubadust, et teen trennis mingeid konkreetseid asju või olen seal x arvu minuteid. Söön hommikusöögiks vähemalt kolme liiki toitu, aga need võivad olla ka külmkapist haaratud juustuviil, porgand ja leib.

        Like

      2. nodsu avatar

        ma pean silmas, et iseenda motiveerimisel eesmärkide suunas liikuma töötavad samad asjad, mida soovitatakse laste motiveerimiseks. Mul lapsi ei ole, kui loen kavalast lastekohtlemise strateegiast, proovin hoopis enda peal. Tglt need töötavad muidugi üldse inimestega läbi käies.

        Like

  4. uidumtted avatar

    Mul on äärmiselt lihtne lahendus: ma tavaliselt ei anna lubadusi, ei endale ega teistele, siis pole ka midagi murda (milleks endale stressi tekitada). Või siis annan need nii üldsõnaliselt ja tingimuslikult, et polegi õieti lubadused (jooksen täna 10 kilti … kui viitsin). Vahel harva kui tuleb sisulisi anda (väga läbimõeldult ja võimetekohased) siis sadagu või pussnuge – need ka täidan.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Mind on ka väga aidanud see, mida blogis kirjeldanud olen binaarse süsteemina. Et asjade ei jagune tähtsuse järgi halli varjunditeks, vaid ongi kaks varianti ainult 1 tähtis ja 0 mittetähtis. Lubaduste osas saab ka nii, et tähtsad lubadused on täitmiseks ja ülejäänu osas ei luba midagi.

      Liked by 1 person

  5.  avatar

    Mina praegu sain siit täieliku iseenda AHAA-momendi.. Nimelt teised inimesed iseloomustavad mind kui järjepidevat ja -kindlat, usaldusväärset, lubadusi pidavat inimest ja mul on alati täielik error sellega, sest ma ise tunnen ennast ristvastupidisena. Aga sind lugedes klikkis ära, et ennast ma olengi tuhandeid kordi alt vedanud ja nii päevi/kuid/aastaid järjest. Samas teiste jaoks suudan ennast kokku võtta..

    Mida see ütleb eneseaustuse ja -armastuse kohta, pean veel mõtisklema..

    Like

    1. maarjayano avatar

      See podcast, mida linkisin seoses lapse saamise ja enda lapsepõlve peegeldamisega – seal oli ka see teema, et kui saad lapsed, siis (kui sa just pole sitapea) ei pane sa neid eal nii kohutavatesse olukordadesse nagu iseenda vabalt paned. Teise jaoks teed miskipärast rohkem kui enda jaoks eal viitsid teha.

      Seal värvikas näide ka, kuidas inimesed kesmiselt teevad 50% enda antibiootikumikuurist ära, aga oma koera antibiootikumikuuri teevad keskmiselt 95%.

      Liked by 3 people

      1. nodsu avatar

        natuke teise valla näide, aga ma olen PALJU parem n.ö enese eest seisma, kui see “ise” hõlmab parasjagu kedagi teist ka. Oma eestkostetavaid või oma juhendatavat tantsutruppi näiteks.

        üksi enda puhul laseks endast rahuga üle sõita, mõeldes, et ma saan ju kuidagi hakkama ja polegi nii tähtis.

        Like

  6. Indigoaalane avatar

    Maarja. Esiteks tänan, et oled enda elu jaganud ja ignoreerinud (minu) totakaid kommentaare, aga tõepoolest. Ei tea sellest mitte midagi nign seda on kohutavalt raske mõista.

    Ma ikkagi väga väga loodan, et sa sel teemal mõne aja pärast jätkad. Väga tahaks teada, et kas siis ravist on kasu. Kas midagi muutub. Kas käitud ja toimid nüüd teistmoodi.
    Ilmselgelt ei pea sa komenteerijate uudishimu rahuldama 🙂 blogid ikka endale. aga see aitaks ka laiemalt kaasa teemast arusaamisel.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Kas seekord on juhtunud nii, et ma sinu kommentaaridele polegi kordagi vastanud? Igatahes ma üldse ei ignoreeri 😀 Ma loen läbi ja mõtlen kaasa, aga ei jõua neid mõtteid kirjutama.

      Teine asi, mis ma pean siin ära ütlema, et ma küll mainisin oma õrna tundeelu, aga asi, mis mind enam aastaid ei riiva (ja olen uhke selle üle!) on minuga eriarvamusele jäämine. Ma pigem tahangi kuulda teisi vaatepunkte, sest mu enda omad on mulle tuttavad ehk igavad.

      Need “aga mul on nii” kommentaarid – need on kõik ka palavalt teretulnud.

      Aga ühtlasi, kui sul on mingeid otsekoheseid küsimusi, mida sa ei oska delikaatselt sõnastada, siis küsi otse 😀 Ma saan paremini aru küsimusest nii ja vastan kindlasti ka.

      Like

      1. Indigoaalane avatar

        Ei, vabandust- ma sõnastasin valesti- Ignoreerimine tähenduses, et nn kannatad ära asjatundmatud lahmimised 🙂 sry. ( ja minu kommentaaridele ei pea vastama, ma üldjuhul unustan nad sekund hiljem ära).

        See otsekohene küsimus kõlaks umbes nii. Lugedes sinu, lendava jne kirjeldusi tundub , et — ehh, mul on ju täpselt samuti. Mis diagnoos, milleks, mida see annab. See ju ongi tavaline normaalne elu ( sest mul on ju nii :)). Ehk siis, kas saades ravi, läheb elu kuidagi teiseks ( nagu nt ad puhul), kas midagi muutub? Mis muutub?
        Kui ma üritan sõnastada oma oma tunnet: Pettumus, kadedus, nördimus? Miks mina pean kannatama ( sest see ongi ju normaalne), aga nemad mitte: Ma ei suutnud isegi tsüsti diagnoosiga arsti juurde minna. sest arsti juurde minek on nii keeruline. Lendav kirjutas sellele kusagil vastuseks, et ongi nii paha, et muud varianti enam polegi. Kui paha siis?
        sest teie kirjeldususte järgi sellest aru ei saa. te mõlemad kirjeldate (minu arusaamise järgi)täiesti tavalist elu.

        Ühesõnaga. Las jääb 🙂 Soovin sulle paranemist 🙂 Ja mina üritan endaga hakkama saada 🙂

        Like

      2. maarjayano avatar

        Ma panen suht juhuslikud mõttekatked, mis mul sel teemal tekivad. Need pole kõik üksteisega seotud või kuidagi soovituslikud ega midagi.

        Üks mõte – pärast diagnoosi vaatan oma sõpruskonda ja katsusin mitmele pähe määrida ka ATH diagnoosi. Üks sõber läks seepeale ka psühhiaatri juurde, rääkis oma loo ära. Talle psühhiaater ütles, et sul ei ole ATH, aga mingi jama dopaminiga paistab olevat. Ja pakkus rohtu.

        Sõber ütleb, et ta elu on palju parem nüüd.
        Ta ei saanud isegi mingit “silti” külge, aga sai ravimi, mis teda väga toetab.

        Kuidas see lugu meeldib, on seotud kindlasti ka küsimusega, mis on su mõtted seoses ravimi vajalikkusega ja ettevaatlikkusega ja “keha loomuliku tasakaaluga”, mida millalgi blogis ka mainisin.

        Dopamiiniteema on äääääärmiselt huvitav. Kirjutasin vist aprillis postituse “Dopamiin” ja seal linkisin Huberman Labi dopamiiniepisoodid, aga üks, mida veel linkisin ja mida väga soovitaks, on vestlus Anna Lembkega. Kui oled rohkem raamatulugeja, siis https://rahvaraamat.ee/p/dopamiinis%C3%B5ltlased/1815960/et?isbn=9789916142431&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOFz8mbuGN-Ax6twU6V2rXUsAJgYGx_K8EnyzCXbktd00VvXCWcj3j0xoCgygQAvD_BwE isegi eesti keeles.

        Dopamiini-info mu meelest kulub kõikidele paremaks elamiseks ära.

        Veel üks suva mõte, mis seostub, on see:
        elu elamine on kõigile raske. Ma usun seda kogu hingest. Retsilt raske. Ei peagi olema kerge.

        ATH puhul on komplektis kaks fakti:
        1) elu ongi raske.
        2) oma aju teeb selle ekstra raskeks, nii et tööriistad, mida iga inimene peab õppima elus kasutama (tahtejõu rakendamine, keskendumine), on ATH jaoks vigased.

        Ravimi imelisus seisnebki selles, et ta parandab tööriistad ära. Aga tööriistade kasutamine on ikkagi iga inimese vastutuse ja oskuse küsimus. Oskusi peab inimene arendama, ravim seda ise ei arenda.

        Need mõtted tulid praegu. Äkki hiljem midagi lisandub, siis kirjutan jälle.

        Liked by 2 people

      3. maarjayano avatar

        Ravimi osas kindlasti jagan veel muljeid (ma niikuinii ei suuda vaiki olla 😀 )

        Aga seni:
        Teen arsti soovituse järgi ehk 1 nädal miinimumdoosi, edasi kahekordistasin.
        Keha peab harjuma ja seetõttu õige doosi otsimine võtab aega.
        Lõpuks tuleb leida selline doos, et mõjud on piisavad ja kõrvalmõjud väikesed.
        Kui olen u 1 kuu järjest võtnud rohtu, siis edaspidi võib võtta seda “vastavalt vajadusele” ehk aegajalt pause ka teha.

        Mõju siiani:
        1) Mul on alati olnud ajuudu. Pidin vikipeediast praegu viite leidma 😀 https://en.wikipedia.org/wiki/Clouding_of_consciousness See, mida Lendav kirjeldab igapäevase pohmellina ehk.

        Ravimiga on järsku aju selge. Mitte midagi eufoorilist, lihtsalt normaalselt selge tunne.

        Muidu on tunne, et pärast esimest kohvi võiks teha tegelikult teise ja kolmanda kohvi – lootuses, et äkki ma siis saan töölainele ja mõte läheb selgeks.

        Ravimiga on see seisund, mida ma kohviga loodan saavutada, aga kunagi ei saavuta. Töö tegemist enam edasi ei lükka ja mingit vaimu valmis panemise protsessi töötegemisele ei eelne.

        Varem jõin päevas 2-3 tassi, hetkel joon hommikul natuke, aga päeva jooksul ei vaja juurde.

        2) Energia jaguneb päeva peale ühtlaselt. Varem oli mu produktiive aeg päevas kell 9-13 ja sealt edasi läks tõsiselt allamäge. Mõttetööd polnud võimalik teha alates kell 15, vahel juba varem. Kui hommikul tegelesin ühe mõtte-ülesandega, siis kell 13 polnud võimalik alustada uut mõtteülesannet. Heal juhul sai ainult vanaga jätkata. Nüüd teen ka pärastlõunal ükskõik mis vajalikku mõttetööd.

        Kui hommikul oli mingi tööülesanne, mis mind tõsiselt kurnas (näiteks keeruline koosolek või midagi muud, mis tekitas ka pinget lisaks mõttetööle), siis tihti ma pärast ei jaksanudki enam mitte midagi tööalaselt teha. Praegu on olnud neid pingelise olukorra päevi, aga olen siiski terve päeva produktiivne olnud.

        Dopamiinisüste enam ei vaja, seetõttu on lisaks kohvi tarbimisele vähenenud pidev toidu näksimine, mis mu elu pärisosa on olnud. “Pista midagi suhu, siis hakkab äkki natuke parem” on mu alateadvuse üks kümnest käsust muidu.

        Nüüd, see kõik on mu jaoks imeline, aga ravimiga pole veel asi paigas. Hoian pöialt, et vererõhk üles ei läheks jne.
        Hetkel on suukuivust ja ka veidrat ärevusetunnet kõrvalmõjuna. Kumbki ei ole otseselt segav.
        Asi pole veel stabiilne ja kunagi hiljem räägin, mis muutused on toimunud.

        Liked by 3 people

      4. maarjayano avatar

        Haridusest ka. Huvipõhine vs midagi muud on hästi lihtsustatud lähenemine, mis jätab palju olulist mainimata.
        Ma läheneks haridusele jällegi “tööriistade”kasutamise oskuse järgi. Tööriist peamiselt aju.
        See, mis aines sellest läbi käib on mu jaoks teisejärguline, oluline on aju arendamine. Ja nt matemaatika on aju arendamisel väga oluline ja seda on raske samaväärsega asendada. See, et 95% läbitud materjalist on edasises elus praktiliselt kasutu suuremale osale inimestest, võib eirata. Sest matemaatika õppimise protsess kui selline on aju arendanud.

        Aga seda meelt ma pole, et aju on faktide ja lugude prügikast. Ma ei usu, et aju suudab meelde jätta veeranditki materjalist, mis koolis läbitakse. Kui materjali metaülesanne on olnud aju treenida, siis pole asi kasutu, aga kui eesmärk on olnud materjal meelde jätta ja hiljem kasutada, siis see on lihtsalt utoopia ja ressursside vale kasutus. Siis hakkab domineerima see, mida nimetatakse variõppekavaks ehk oskused, kuidas süsteemist läbi tulla suurema kannatuseta.

        Ressursside (energia) jagamise mõttes – eeldades et need on siiski piiratud – siis nt kui ülesande mõte on aju treenida analüüsima, olulise ebaolulisest eristama, ja seda saab teha kas huvitava või igava materjali abil, siis (kui eesmärk pole parasjagu tahtejõudu treenida), on ülesandel suurem mõju, kui materjal on huvitav. Sest siis ei lähe osa ressursist enda sunnile materjaliga tutvuma.

        Umbes nii mõtlen “huvipõhisest lähenemisest” haridusele.

        Liked by 1 person

      5. lendav avatar

        Ma ei tea, kuidas Maarjal, aga minu “täiesti tavaline elu” tähendas seda, et ma lihtsalt ei olnud enam suuteline tegema oma isiklikus firmas seda tööd, mida ma ise olin valinud ja tahtnud. Mul oli tellimusi, aga ma ei suutnud neid teha. Ei suutnud palka maksta ja haigekassat ka ei olnud. Igal hommikul ärkasin järjest kasvavasse õudusesse, teades, et ma pean hakkama tegutsema. Võtsin terve päeva hoogu, aga tööle ikka ei suutnud hakata. Vastuseis ehk siis tegevusparalüüs oli ületanud selle piiri, mida ma oleksin olnud suuteline murdma. Samal ajal ma ju teadsin, et ma PEAN, see sisemine dissonants keha ja mõtte vahel tekitas jubedat õudust. Minul kaasneb sellega ka füüsilise energia puudujääk – asjaga ei ole seotud mitte ainult dopamiin, vaid ka noradrenaliin, mis on otseselt seotud füüsilise energiasüsteemiga. Ilma stimulantide abita on mul tunne, nagu mu 70-kilone keha kaaluks vähemalt 90 kilo. Lihastik ei ole nõrk, on täiesti normaalne. Lihtsalt energia ei jõua sinna, kus seda kasutatakse – lihastesse ja mujale. Veel mitu tundi peale ärkamist (mõnikord terve päeva) on tunne, et keha (ja tegelikult ka aju) on ikka veel poolunes. Kujutad ette, et sind aetakse keset ööd üles, kui adekvaatse ja tugevana sa ennast tunned? Aga kui see tunne kestab tunde, ongi valdaval osal ärkvelolekuajast? Ja ei, värskes õhus jalutamine ei aita, ei ärata, ainult väsitab veelgi. Ja lõpuks on õudus ja nõrkus kasvanud sinnamaani, et kõige lihtsam valik tundub ära suremine. Ma lihtsalt ei tule igapäevaga ja elamisega toime. Jõudu ei ole, mälu hakib, tegevusparalüüs ajab hulluks, emotsioonid ei allu üldse mingile kontrollile.

        Minul on terve elu olnud raske, aga ma olen ikkagi kuidagi toime tulnud. Kuidagi. Alati miinimumpalgaga töötades, mingites jubedates lammutamist ootavates ilma veeta üürikorterites, ilma eneseusuta ja lootuseta. Viimane jõud sai otsa siis, kui premenopaus östrogeeni loksutama hakkas ja sellega üldise neurokeemia veel rohkem tasakaalust välja lõi. Ma saan sügisest alates ka hormoonasendusravi ja see on stimulantide kõrval suureks abiks. Aga täiskohaga tööl käimiseks pole mul ka praegu ressurssi.

        Notsu kusagil kirjeldas, et mõneks asjaks enda sundimine on nagu meelega endale haiget tegemine. No mul oligi nii. Isegi nende tööde tegemiseks, mida ma ise olin endale valinud, pidin kasutama samasugust jõudu, nagu hakkaks ise endale meelega haiget tegema.

        Liked by 1 person

      6. maarjayano avatar

        Jep-jep. Seda, et keha oleks nagu päriselt kergem, tunnen nüüd ravimitega.

        Liked by 1 person

      7. lendav avatar

        Teine võimalus seda olekut kirjeldada on pohmell. Psühhiaatriga oli juttu ka alkoholist ja ma ütlesin, et ma ei talu seda eriti. Ja mulle üldse ei meeldi, et alkohol teeb veel uimasemaks ja segasemaks. Ma olen niigi uimane kogu aeg, tahaks hoopis selgeks (kaineks) saada! Psühhiaater kostis selle peale, et see kõlab pigem nagu pidev pohmell. Aasta(kümne)tepikkune pohmell üksikute selgusehetkedega.

        Mida stimulant teeb? Vähendab või siis kaotab üldse ära selle häiriva raskustunde ja udu, maailm muutub palju elamisväärsemaks ja selgemaks. Hallatavamaks.

        Liked by 1 person

      8. nodsu avatar

        Indigoaalane, su kommentaarist ühe varasema postituse all paistab, et sul on ühes olulises asjas teisiti kui nt Lendaval: et millegi – isegi millegi korduva! – ärategemine pakub heaolutunnet. See mehhanism, millega sa saad “peab”-süsteemis rõõme tunda.

        Like

      9. nodsu avatar

        pean silmas seda “Aga tore on pärast, kui tunned et oled end ületanud, võtnud ennast kokku, saanud aru, et suudad-oskad-saad hakkama. Ja see on väga magus tunne.”

        noh, ja nüüd kujuta ette, kuidas elu oleks teisiti, kui seda tunnet ei tuleks.

        Liked by 2 people

      10. nodsu avatar

        Maarja, kas ma võin su selgitusi mujal, nt Kristallkuuli juures jagada?

        Like

      11. maarjayano avatar

        Jaa ikka! Kas tema pool käivad samad teemad? 😀

        Liked by 1 person

      12. lendav avatar

        Tema pool käib praegu lausa lahing ja ma saan aru, et ma olen jälle üle reageerinud. Ärritunud (ja ei suuda rahuneda, nagu ATH-le kohane) juba vist kolmandat päeva. Nagu siis, kui perearst ei saanud mu stimulantide retsepti pikendada, sest süsteem ei lubanud, väites “liiga palju retsepte aasta jooksul”, kuigi kõik oli kindlasti seadusega lubatud piirides. Või siis, kui ravimiameti ametnik uudistes teatas, et ATH ravimeid kirjutatakse liiga palju välja. Või siis, kui keegi tuleb ütlema, et aga kas sa oled proovinud ennast lihtsalt rohkem kokku võtta ja natuke rohkem pingutada? Mul on iga sellise asja puhul tunne, et minult tullakse kohe nüüd ära võtma ainust päriselt toimivat abi, mis ma kõigi nende aastakümnete jooksul olen leidnud. Seda abi, mis aitab igale uuele päevale otsa vaadata tundega “täna ma jään ellu (mis homme saab, seda näeme homme)”.

        Ma ei peaks selle peale ärrituma ja ausalt, mina olen jällegi kade TT peale, kes ei võta peaaegu üldse mitte kunagi mitte midagi südamesse. Ma tahaks ka. Või Notsu imepärase rahuliku kannatlikkuse peale.

        Liked by 2 people

      13. uidumtted avatar

        Praegu mõtlesin, et äkki on tegu lihtsalt mu “toimetuleku mehhanismiga” mille juba lapsepõlves avastasin. Lollide peale ei maksa närvi minna … sest nad on ju lollid 😉 Seda muidugi äärmiselt subjektiivselt puhtalt minu vaatenurga alt, nemad ilmselt vaatavad mind, et on ikka kuradi turakas aga vahe selles, et lähevad närvi 😛

        Liked by 1 person

  7. lendav avatar

    Iseenda alt vedamine ei pruugi isegi eeldada endale mingite konkreetsete lubaduste andmist “uuest aastast jätan suitsetamise maha ja hakkan trenni tegema”. See võib olla ka arusaamine, et jälle olen mingis asjas valesti otsustanud. Ei ole osanud oma energiat jagada vajalike tööde vahel. Ei ole osanud tööaega planeerida. Olen midagi kahe silma vahele jätnud ja töö valesti lahendanud. Jooksen ühe korra asemel kümme korda mööda maja edasi-tagasi, sest ma ei mäleta, mida tooma läksin. Ei ole osanud juubelile minnes jälle sobivaid riideid leida ja kohal olles saan aru, et mina olen jälle see kõõrdpilke ja muigeid väärt veidrik.

    Iga “kuidas sa ei näe”, “kuidas sa ei saa aru”, “kuidas sa ei mäleta” annab järjekordse hoobi eneseaustuse pihta. Väga tihti ei kuule ma neid ütlemisi mitte teiste suust, vaid ütlen endale hoopis ise… Aga eks aluseks on ikka ka teistelt kuuldud ütlemised, kodust kaasa kasvatatud teadmine, “milline üks inimene olema peab”. Viisakas, usaldusväärne, korralik jne jne. Ainult et ma ei suuda ju neile ema häälekõlaga öeldud normidele vastata.

    Ma ei pannud ise tähelegi, et mul oli enda kohta kasutusel asesõna “loll”, kuni sõbranna ükskord käratas “ära ütle endale nii!”.

    Eelmisel suvel vedasin ma ennast alt näiteks sellega, et proovisin korduvalt puhata. Ilus õhtu, päike loojub, kaunis valgus, tuulevaikus, lilled õitsevad. Istuks peale pikka päeva korra maha ja lihtsalt oleks mõnus olla. Ma nii tahan! Ja ma ei suuda! Nagu sipelgad jooksevad mööda ihu, sest kuidas ma saan puhata, kui see ja teine on tegemata ja äkki ma veel jõuaksin enne ööd selle poolteist aastat pooleli olnud õmblemistöö kokku traageldada ja…? Ma olin endas nii pettunud, et ma isegi pool tunnikest lihtsalt puhata ja ilusast õhtust rahuldust ei suuda tunda.

    Liked by 2 people

    1. väga väga naine avatar

      OMG, see iseenda altvedamine … “Ma ju TEAN, et niimoodi ei tasu end koormata, pärast valutab pea ja ei taha süüa ja ei suuda magada!” “Ma ju tean, et suveajal läheb puder päevaga halvaks!” “Ma ju tean, et …”
      Kusjuures ei, ma ei kiida ennast, kui midagi mõistlikku ära teen enamasti. Sest see on ju normaalne ja seda ma ei märkagi.
      Enamast. Vahel märkan ja kiidan siiski.

      Liked by 3 people

      1. nodsu avatar

        vat, just vahepeal, kui mul oli eestkostmisega seoses eriti raske aeg, võtsin kombe end igal juhul kiita, kui vähegi põhjust. sõna otseses mõttes silitasin endal pead, “näed kui tore, vastasin kirjale!” “näed kui tore, mäletasid õigel ajal süüa!”

        kui endast ei aidanud, läksin küsisin A. käest , à la”vaata, kui tubli ma olen, ma sõin õigel ajal kõhu täis”.

        ei häbenenud ka, sest ükskõik mis vahenditega tuli ennast kuidagi pinnal hoida.

        Liked by 1 person

      2. maarjayano avatar

        Kusjuures ma ka kiidan ennast valjult ja tihti Shole. Ja vist 2008 aastal sel ühel korral kui ta mind kritiseeris, oligi see et ma ütlesin talle: vaata kui hästi ma hakkama sain (teemat ei mäleta) ja tema tõlgendas seda egotsemisena, mis jaapani ühiskonnas on supertabu.

        Liked by 1 person

  8. uidumtted avatar

    Koera või last ei saa ju alt vedada, aga enda puhul vastutad ainult iseenda ees.

    Liked by 2 people

    1. uidumtted avatar

      See komm oli mõeldud koera antibiotsikuuri vastuseks, paraku viskas süsteem kommentaari kõige lõppu???

      Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com