uus tase

Mul on mu prillid – ajuspaa ja uus persona. KĂ”ik on nii selgepiiriline. Otsisin blogist ĂŒles 2013. aasta postituse, kui Jaapanis sain endale korralikud prillid ekraani ja pĂ€ikese vaatamiseks. Siis kirjutasin ka, et uus persona.

Mingid seosed pĂŒsivad mul aastaid peas nii, et kui neid kord seitsme aasta tagant kirja panna, tuleb vĂ€lja tĂ€pselt samas sĂ”nastuses. MĂ”ttemustrites tĂ”mblemine on mitmel tasandil hirmuĂ€ratav.

Alati aiman, et mingeid mĂ”tteid siin kordan tĂ€pselt samas sĂ”nastuses kui varem. Loodan lihtsalt, et lugeja ei mĂ€leta nii hĂ€sti. Asi selles, et ma ise ka ei mĂ€leta. Esiteks seda, kas ma olen mĂ”tte juba kirja pannud vĂ”i keerleb see mul lihtsalt ammust aega peas. Aga teiseks, vahel tundub mĂ”te mulle totaalselt uus ja siis hiljem avastan, et ei – see oli mu vana mĂ”te ja vĂ€he sellest, tĂ€pselt samade sĂ”nadega mĂ”eldud (nĂ€iteks prillid ja uus persona).

Ehk et kui tahad vÀrskust suhtesse iseendaga, siis hea amneesia aitab.

Mu Luukas toimetab viimasel ajal metatasandil. Ta ei ĂŒtle “ma mĂ”tlen”. Selle asemel ĂŒtleb “mu aju mĂ”tleb”. KĂŒllap arstisaadete ja anatoomiaĂ”piku pideva sirvimise mĂ”ju.

ÜkspĂ€ev pĂŒĂŒdis mult köhakommi vĂ€lja vĂ”luda. Ütles tĂ”sisel toonil: minu aju mĂ”tleb, et kui ma köhakommi ei saa, hakkab mu selg valutama.

Selles mĂ”tteviisis on midagi, eks? Mingi teadmine sellest, kuidas aju me ĂŒlejÀÀnud keha mĂ”jutab. Üldse, kui tal on kusagilt valus ja ma kĂŒsin tĂ€psustusi, kust ja kuidas valutab, siis selle asemel, et öelda, jah, kurgus kipitab vĂ”i pĂ”lv valutab, hakkab ta seletama midagi vĂ€ga spetsiifilist viiruste vĂ”i bakterite vĂ”i luude kohta.

Teine teema, millele ta sĂŒstemaatiliselt lĂ€heneb, on huumor.

Emme, ma ĂŒtlen sulle ĂŒhe nalja: hommik on Ă”htul, Ă”htu on hommikul.

Emme, ma ĂŒtlen sulle ĂŒhe nalja. (HĂ€sti aeglaselt, et sĂ”nad segamini ei lĂ€heks.) Üks asi, mis peaks olema, ei ole. Ja teine asi, mis peaks olema seal, on hoopis teise koha peal.

Lahendab nalja nagu valemit.

Ema peab pidevalt olema tippvormis lĂ€birÀÀkija. Advokaat Ă€rkab, paneb riidesse, sööb kvaliteetse hommikusöögi, joob turgutava kohvi, suundub tööle, teeb kirjutuslaua taga vaikuses pĂ”hjalikud ettevalmistused teada teemal ja asub siis lĂ€birÀÀkimistesse. Ma pean kogu Ă€rkveloleku aja olema valmis ĂŒkskĂ”ik mis teemal piike ristama. Vetsupotil, telefoniga rÀÀkides, aknaid pestes… Selja tagant kostub jĂ€rsku: emme, tahan multikaid vaadata. Ja hakkab pihta.

Ja on ĂŒks liik inimesi, keda sĂ”na “ei” ei kohuta – lapsed. Neil on lĂ€birÀÀkimiskunsti alused selged: kui sada korda vastatakse “ei”, kĂŒsi 101 korda. LĂ€birÀÀkimised on nende teine loomus. ÜkskĂ”ik, mida ma ĂŒtlen, L. teeb sportikust hasardist vastupakkumise.

Mina: viis minutit veel, siis lÀheme koju.

Tema: seitse minutit!

Mina: kuus minutit!

Õnneks ainult mina tean, kui pikk on kuus minutit. Tavaliselt nii kolme minuti pikkune. Nii et aega puutuvate lĂ€birÀÀkimiste puhul annan meelsasti jĂ€rele.

Okei, seda kÔike olen kohe kindlasti juba kirjutanud

Teine emaelu keerukus on see, et kĂ”ik toimuv puutub minusse. Just sĂ”braga rÀÀkisime, et isegi, kui teed teises toas omaette tööd ja lapsed mehe tegeleda, siis kui keegi tĂ”stab kisa, on aju ikka automaatselt sĂŒndmuskohal asju lahendamas, isegi kui ise pĂŒsid töölaua taga. SeepĂ€rast saab end mingil mÀÀral emarollist vĂ€lja lĂŒlitada ainult kodust Ă€ra minnes. Vastasel juhul on “pereelu projektijuht” pidevalt madalstardi asendis.

See “projektijuht” tahab pidevalt mikromanageerida ka. Oeh, pesu pesemine on me kodus minu teema, aga must pesu aina kuhjus ja siis Sho tuli appi ja tegeles pesuprotsessidega ise. VĂ€ga tĂ€nulik olen, aga ta tegi kĂ”ike valesti. Ma ei hakka nimetamagi, mida tĂ€pselt, sest nimekiri tuleks pikk. Ütlen ainult, et ma pole mitu nĂ€dalat kaht sama paari sokki ĂŒles leidnud.

Kas on parem kui asjad tehakse valesti Ă€ra vĂ”i jĂ€etakse tegemata? Ma ei teagi. Pesu on nĂŒĂŒd puhas, aga kortsus ja ma ei leia midagi ĂŒles.

Viimase nÀdalaga on juhtunud mitu elumuutvat asja. Esiteks, mÔnel ööl M. magab Àrkamata hommikuni. NÀiteks tÀna. VÔi tÀpselt nÀdal tagasi. Too neljapÀev oli hommikust Ôhtuni tÀiuslik.

Olen Ă”ppinud nii vĂ€hese energiaga toime tulema, et kui saan peaaegu jĂ€rjest peaaegu kaheksa tundi magada, olen vĂ”imas nagu duracelli ĂŒmbermensch. Nii istusin neljapĂ€eva hommikul kirjutuslaua taha tööd tegema.

Paar pĂ€eva varem avastasin, et ma vĂ”in istuda tööd tegema ja lapsed mĂ€ngivad mind peaaegu segamata tĂŒkk aega. PĂ€rast peab kĂŒll mööda kodu kĂ€ima ja hindama, mis see oma aeg maksma lĂ€ks. Aga olen otsustanud, et igal juhul vÀÀrt kulu.

Vahepeal nad muidugi tulevad kisaga ja ma pean nende muresid lahendama, aga pÀev-pÀevalt jÀrjest vÀhem. Vahel tulevad lihtsalt, vÔtavad ritta ja Luukas teatab: me kÀisime linnuteed vaatamas. Ja Marie vaatab mulle oma vÔluvate silmadega otsa ja kordab tÔsiselt: linnutee

Siis keeravad otsa ĂŒmber ja jĂ€tkavad seiklusega. Ma pean vĂ”tma hetke, et pilk taeva poole tĂ”sta ja toibuda sellest, kui armsad nad on.

Selline sĂŒsteem on toimunud nĂŒĂŒd juba ĂŒle nĂ€dala. Et teeme Ă€ra hommikusöögitoimetused ja siis tuleme teisele korrusele. Mina kirjutuslaua taha ja lapsed lastetuppa omaette mĂ€ngima. Uskumatu, uus tase elus.

Teine avastus, et kui ma teen tööd, mis mind rÔÔmustab, siis kirjutuslaud kohe kutsub.

Kolmas avastus – kui ma teen hommikul kohe midagi rahuldustpakkuvat, on pĂ€ev algusest peale korda lĂ€inud.

Noh ja siis oli see neljapĂ€ev. Tegin ÀÀrmiselt nauditavat kirjutamistööd, aga energiat jĂ€i ikka ĂŒle. Siis möllasin koristada, aga energiat jĂ€i ikka ĂŒle. Kirjutasin veel, koristasin veel. Ja see kĂ”ik oli vĂ”imalik – lapsed vĂ”imaldasid.

Tagatipuks leidsin Allan Raymani “Completely”. Kohe sain aru, et pean oma muusikakalendiri tĂŒhjaks tegema, pĂ€ev kulub sellele laulule. NĂ€dal hiljem ikka kuulan peaaegu ainult seda. RÀÀgib vist sellest, kuidas ta teise naisega magas.

See laul areneb hĂ€sti loomulikult, aga nii suurelt. Olen alati tahtnud, et Paolo Nutini selliseid laule laulaks, aga ta nagu ei laula ja seepĂ€rast ei kuula teda peaaegu ĂŒldse. Ainult vahel, kui meenub, kui kuum viltune naeratus tal on, ja ĆĄoti aktsent. Kumbki ei tohiks muusikas rolli mĂ€ngida, aga noh.

Tagasi tĂ€iusliku neljapĂ€eva juurde. SĂ”ber kutsus mu Estoniasse VĂ”luflööti vaatama. Olin P-lt nii muuseas kuulnud, et eriti lahe lavastaja ja kogu trupp vaimustunult teeb. Oligi mĂ”nus. Üldse, ooperis kĂ€imine on selline… mitterutiiinne kogemus.

Ja kui ma koju jÔudsin, siis avastasin, et Sho ja kaks last magasid kolmekesi kaisus Marie voodis. See oli esimene kord, kui Sho lapsed ise magama pani. TÀiuslik punkt tÀiuslikule pÀevale.

Mul tuli vahepeal ĂŒks uus mĂ”te ka. Kohe jagan.

Öeldakse, eks, et kui sa noorena pole vasakpoolne, siis sul pole sĂŒdant. Kui vanana pole parempoolne, pole sul ajusid.

Mulle tuli pĂ€he vĂ”imalik vastus kĂŒsimusele, miks noored kipuvad olema vasakpoolsed ja vanad pigem parempoolsed.

TĂ€psustan – ma ei rÀÀgi ei poliitikast, parteidest ega isegi mitte sellest, milline peaks olema ĂŒhiskond. Ainult sellest, miks mĂ”ni inimene tajub asja ĂŒhtpidi, teine teistpidi. Kuidas inimesed endast ja elust mĂ”tlevad. Rullin lahti oma teooria:

Parempoolsed usuvad indiviidi jÔudu. Kui inimesele anda vabadust, ta haarab oma elu enda kÀtte ja teeb sellega midagi suurepÀrast.

Vasakpoolsed ĂŒtlevad, et tuge on vaja. Ükski inimene pole saar, eksole.

Kuulasin Russell Brandi intervjuud Bill Burriga, kes ĂŒtles, et ta kuskil 35aastaselt sai aru, et tal endal on jĂ”ud teha asju nii nagu ta tahab. Et ta suudab end minevikust lahti raputada. Ma ise olen ka umbes nii vana ja viimastel aastatel tunnen endas seda jĂ”udu. Enda elu eest vastutuse vĂ”tmise jĂ”udu.

Äkki pole mina ja Bill kahekesi, mĂ”tlesin. Äkki on see elu loomulik rĂŒtm, et keskmiselt kolmekĂŒmnendate keskel tekib jĂ”ud murda lĂ€bi sellest, mis iganes elu esimeses pooles (kolmandikus?) toimus.

Kui aju saab “valmis” nii 25-aastaselt, siis on loogiline, et iseseisvas elus orienteerumine algab ka umbes selles vanuses. Ja muidugi kriisiga. Siis sipled seal mĂ”nda aega, siis ronid sellest kuidagi vĂ€lja ja toibud… ja siis oledki 35. JĂ€rsku tajud enda jĂ”udu.

Aga kui siis teatad oma indiviidivĂ”ime vĂ€rske mĂ”istmise tuhinas, et kĂ”ik ĂŒlejÀÀnud peaks selleni jĂ”udma 5. eluaastaks, on midagi tĂ€htsat tĂ€helepanuta jÀÀnud. VĂ”i kui mĂ”ni 27-aastane, kellel on illusioon endast kui self-made-manist, teatab, et lĂ”petame nĂŒĂŒd selle Ă”udse sotsialismi Ă€ra, sest tema saab ise hakkama.

VĂ”ib-olla mĂ”ni saab hakkama. Saab 18 tĂ€is ja pĂ€evapealt tĂ”stab end juukseid-pidi oma minevikust vĂ€lja. Ja eks lapsevanemana last iseseisvusele suunamine on pea igas vanuses hea. (SĂ”na “suunamine” kĂ”lab vĂ€ga vasakpoolselt, hehe.)

Aga keskmiselt on ehk loomulik, et inimesed oma elu esimeses pooles vajavad tuge ja teises pooles on vÔimsad ja vabad.

Selline teooria mul. Ja kui siis hĂ€sti lĂ€heb, on pooled vasakpoolsed ja pooled parempoolsed ja nii on aju ja sĂŒda ĂŒhiskonnas tasakaalus.

Selline mĂ”te tuli ĂŒhel hommikul, vĂ”ib-olla seepĂ€rast, et eelneval Ă”htul olin kuulanud lĂ”puni Russell Brandi ja Ben Shapiro vestluse. Kaks poliitilise skaala eri otsa, aga nad rÀÀkisid samadest probleemidest, neile tegid muret samad asjad.

Tuimalt otsustasin muidu tasulise Under the Skin podcasti proovinĂ€dalal kĂ”ik huvipakkuva Ă€ra kuulata ja siis cancel panna. Kuulasin ka Richard Ayoade lĂ”puni (ta on nii armastusvÀÀrne), Bill Burri (teistmoodi armastusvÀÀrne, terve vestlus saadaval)…

Jimmy Carri intervjuu pani naeratama. (See ka tervikuna saadaval, pakun, et varsti vĂ”etakse maha, sest maksmine ette nĂ€htud.) Ta tegi rĂ€ige nalja oma liiga vara sĂŒndinud pisibeebi suunal ja ma lĂ”kerdasin.

Duncan Trusselli oma ka, nad on Brandiga samal lainepikkusel. Trussell on mingis veidras mĂ”ttes mu lemmikmees oma sĂŒrri hÀÀle ja maailmaga – Rogani podcastide vestlustes on ka temal mu sĂŒdames eriline koht.

Mis veel. Rogani ĂŒmber on skandaalid, kahju. Sam Harris vĂ”ttis Ă”udselt ilusti teema kokku. Viimaste aastate kĂ”ige huvitavamad mĂ”tted mu peas on seal kindlasti intellectual dark webi mĂ”jul – lihtsalt ĂŒtlen.

Sho tegi vahepeal me lastest pilti, ma kassist.

Harilik Miki

Responses

  1. o avatar

    VĂ€ga huvitav mĂ”te parem- ja vasakpoolsuse teemadel. Mul endal oli tĂ€nini teooria, et noored nĂ€evad vaeva, et kujundada maailma enda liberaalsete vaadete jĂ€rgi. Nad jĂ”uavad nii umbes keskikka, kus see, mille eest nooruses on vĂ”ideldud on muutunud normaalsuseks. Elu on mugav ja objektiivselt kĂ”igi jaoks hea. Ja siis tuleb punt noori, kes ĂŒritavad jĂ€lle hakata maailma enda vaadete jĂ€rgi kujundama hakata. See kĂ”ik tundub ĂŒleliigne, sest nemad ju vĂ”itlesid enda vabaduse kĂ€tte ja kellelgi pole pĂ”hjust midagi enamat soovida. Ja ĂŒleĂŒldse, kust nad vĂ”tavad Ă”iguse vĂ€ita, et maailm pole juba piisavalt liberaalne! Aga pigem kehtib see vist sellise mĂ€ssumeelsema kontingendi kohta, olen viimasel ajal pikalt mĂ”tisklenud, miks suur osa endistest punkaritest nĂŒĂŒd Eesti tuntuima konservatiivse erakonna valijad on.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Hea teooria! Noored liberaalid muudavad, vanas eas konserveerivad oma noorusaja muutusi.

      Like

  2. kellakagu avatar

    Ma tean seda nii: Rumal on see, kes pole nooruses anarhist ja vanaduses konservatiiv.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Kohalik versioon samast mĂ”ttest 😀

      Like

  3. ritsik avatar

    Noogutan kÔigele kaasa ja lisan, et Rayman on nii kena mees :). Kohe hakkan laulu ka kuulama.

    Like

    1. maarjayano avatar

      On jaa kena
.

      Like

  4. nodsu avatar

    Minuga lĂ€heb kuidagi tagurpidi, ma lĂ€hen justkui aasta-aastalt liberaalsemaks ja majandusvasakpoolsemaks, nii et varsti tuleb mul otsustama hakata, kas minust saab pĂŒstianarhist vĂ”i -kommunist.

    VĂ”ib-olla tuleb see sellest, et mu pĂ”lvkonnal oli see LÀÀne omadega vĂ”rreldes tagurpidi. Minu nooruses oli vĂ€ga mĂ€ssumeelne ja Ă€ge olla rahvuslik ja majandusparempoolne. Vanuse ja kogemuste tulles on see radikaalsus mu kĂŒljest tasapisi maha pudenenud ja vbla see, mis alt vĂ€lja tuli, on rohkem selle moodi, millised mu loomupĂ€rased kalduvused on. MĂ”nel teisel, kes oli samal ajal natuke vanem noor inimene, ei lĂ€inudki ĂŒle, Lauri Vahtrel nĂ€iteks.

    Like

    1. maarjayano avatar

      Muutuv inimene, hea 😀

      Like

  5. muusika ja mÀlestused avatar

    […] 10. veebruaril kirjutasin sellest loost – ja siis uuesti 19. veebruaril. […]

    Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com